Expresky z hôr 12

Expresky z hôr # 12

Expresky z hôr # 12 – Dnes Ti pomôžem s výberom darčekov, tuhou zimou a dobrodružstvom. Tie dobrodružstvá budú dve: Srbské a Aljašské. Budeš počuť Paťa mudrovať, Jakuba lyžovať a Michaela ťa za odmenu zoberie na Poludnicu. Vitaj v najnovšej časti Expresiek z hôr.

Top 9 darčekov pre každého outdooristu

S blížiacimi sa Vianocami ti prinášame výber outdoorových darčekov, ktoré vyčaria úsmev každému horalovi. Nechaj sa uniesť vychytávkami odporúčanými od Hikemates a poteš svojich blízkych originálnym a užitočným darčekom.

Členstvo, kde budú tvoji blízki v bezpečí, hrejivé pohodlie, alebo poctivé slovenské tyčinky? Inšpiruj sa od nás!

Top 9 darčekov pre každého outdooristu, napísala Zuzka Kliská

Expresky z hôr # 12 – Top 9 darčekov pre každého outdooristu

Super špeciál: Dva predvianočné poustre s doručením do Vianoc

Dva predvianočné poustre s doručením do Vianoc, ak si ich objednáš do piatka (17. decembra 2021).

POUSTR #07 ŠTEFÁNIKOVA MAGISTRÁLA. V diaľkových trasách je Štefánikova magistrála prekrásnou sedminou Cesty hrdinov, ktorú kopíruje až po rázcestie Biely kríž. Červená značka spájajúca ruiny hradu Devín pri Bratislave s mohylou generála Milana Rastislava Štefánika, ťa povodí najčarovnejšími sedemstovkami Malých Karpát. Výhľady zo Skalnatej či západy slnka na Vápennej sa zapíšu medzi tvoje nezabudnuteľné zážitky. Prinášame nový koncept Poustra, ktorý vznikol spojením farebnej grafiky Štefánikovej magistrály a trasy jednej z najčarovnejších diaľkových trás na pauzáku, ktorý ti ku ilustrácii pribalíme. Takto si môžeš svoj Poustr vyskladať do rámu podľa vlastných predstáv.

POUSTR #60 SÚĽOVSKÉ SKALY. Biele špicaté skaly vytvárajúce skalné bralá, ihly a jedinečné úkazy pôsobia dojmom Slovenských dolomitov. Fenomenálna prírodná scenéria Súľovských skál je vyhľadávanou turistickou lokalitou. Jedným z najznámejších prírodných skvostov je Gotická brána, ktorá dosahuje výšku až 13 m. Spleť turistických chodníkov ťa zavedie k sfilmovanému Hlbockému vodopádu aj k pseudokrasovej jaskyni, Šarkania diera. Obzvlášť obľúbené sú okolité zrúcaniny hradov Lietava, Hričov a Súľov, ku ktorému vedie náučný chodník. Výhľad z jeho vrcholu je dychberúci, no ak si urobíš zachádzku po hrebeni, tých očarujúcich zákutí nájdeš omnoho viac!

Oba ich nájdeš v našom eshope.

Kúpou tohto Poustru prispievaš 4€ na náš projekt turistickeutulne.sk. Jeho cieľom je priniesť nový pohľad na stavby v prírode. Poustre ale aj tento projekt ti prinášame vďaka spolupráci s kamarátmi z madebythe.

Ako si zaručiť tepelné pohodlie pri zimných aktivitách

Tejto téme sa v Hikemates magazíne venoval Petr Kosek. Petr je cestovateľ, lezec a milovník dlhých trekov. Prešiel tri najdlhšie svetové trekyPacific Crest Trail na západe USA, Continental Divide Trail po Skalnatých vrchoch a Apalačskú cestu. Vďaka prípravám na tieto treky objavil čaro ultraľahkého trekového vybavenia a minimalizmu. O svoje myšlienky, skúsenosti a princípy ultraľahkého poňatia trekingu sa spoločne s partiou nadšencov delí aj na webe nalehko.com.

Ak sa nechceš zaoberať materiálmi, ani sa zamýšľať nad funkciou jednotlivých vrstiev oblečenia, čaká ťa dlhé experimentovanie a zrejme aj dosť nepríjemných situácií. No aj tak môžeš pri obliekaní v zime dodržiavať pár pravidiel, ktoré ťa posunú o kus ďalej:

Ako si zaručiť tepelné pohodlie pri zimných aktivitách, napísal Petr Kosek

Expresky z hôr # 12 – Ako si zaručiť tepelné pohodlie pri zimných aktivitách

Štátny park Kachemak Bay na Aljaške

Písal sa rok 2019. O covide ešte nikto nepočul. Svet nebol v rovnováhe, ale ani tak vykoľajený ako teraz. No a mne sa v júli toho roku končil ročný program v USA a zostal mi posledný mesiac na cestovanie. Rozhodla som sa ho stráviť na Aljaške. Vo vačku som mala spiatočné letenky a 900$. Plán bol vidieť čo najviac, ale aj zastať a nasať aljašský vzduch.

Štátny park Kachemak Bay na Aljaške, napísala Kamila Dulová

Expresky z hôr # 12 – Štátny park Kachemak Bay na Aljaške

Srbské dobrodružstvo

Tento článok pre Hikemates magazín napísali Marie Couderc a Nil Hoppenot, ktorí vo februári 2018 zanechali svoje sľubné kariéry a vydali sa na pešiu cestu naprieč južnou Európou, počas ktorej založili združenie Deux Pas Vers l’Autre (2PVA): Dva kroky k druhým.

„Plán cesty sme nebrali na ľahkú váhu, 10 500 km na mape a 320 000 m prevýšenia – také rozhodnutie neurobíš len tak bez rozmyslu.“ Chceli sme zažiť niečo zmysluplné a inšpirujúce, prepojiť našu cestu s uvedomelým prístupom a azda tak svetu priniesť aj niečo užitočné.

Srbské dobrodružstvo, napísali Marie Couderc a Nil Hoppenot

Expresky z hôr # 12 – Srbské dobrodružstvo

PODCAST: Turistov počas covidu na horách jednoznačne pribudlo. Žiaľ, aj tých nezodpovedných

Na začiatku bolo pár kamarátov, ktorí chceli vytvoriť turistický portál s najlepším vyhľadávaním a odporúčaniami trás pre začiatočníka, ale aj skúsených turistov. Neskôr založili prvý digitálny oddiel Klubu slovenských turistov. Dnes sú Hikemates najväčším turistickým klubom na Slovensku.

Hosťom olympijského podcastu bol náš predseda Patrik Pajta. V 25 minútovom rozhovore porozpráva niečo o našom vzniku, turistike na Slovensku, Hikemates magazíne a taktiež dostaneš odpoveď na tieto otázky:

Prečo by mal byť bežný turista členom turistického oddielu?
Koľko máme na Slovensku turistických útulní?
Ako sa treba správať v horách?

Olympijský PODCAST – Epizóda 180 – Patrik Pajta z Hikemates: Turistov počas covidu na horách jednoznačne pribudlo. Žiaľ, aj tých nezodpovedných

Jakub Šiarnik – skialpinizmus

Rasťo Hatiar je autorom horských dokumentárnych filmov. Pred dvoma rokmi natočil video s Jakubom Šiarnikom, slovenským reprezentantom v skialpinizme. Jednalo sa o Jakubov 90 km lyžiarsky prechod v Západných Tatrách. Hlavnou myšlienkou tohto náročného projektu bolo vzdať poctu partizánom, ktorí bojovali proti fašizmu počas druhej svetovej vojny.

Rasťo zdieľa časť tohto staršieho videa /bez kompletného prechodu/, aj preto, že fašizmus je bohužiaľ vo svete aj v našej spoločnosti stále prítomný.

Kompletný Jakubov prechod si môžete pozrieť v archíve relácie EXTRÉMNE V HORÁCH

Základná výbava skialpinizmu

Ak ťa Jakub v predošlom videu inšpiroval, ale nevieš, ako začať, práve pre teba sme spustili sériu krátkych videí o základnej výbave pre začínajúceho skialpinistu – skituristu. Poradí ti odborník na túto tému, Viktor Devečka z FOREST SKIS, ktorého sme do detailu vyspovedali.

Prečítaj si: Ako vznikali turistické chaty a útulne na Slovensku

Slovenské hory bez chát a útulní si ani neviem predstaviť. Sú ich neodmysliteľnou súčasťou. Toto pravidlo platí všade vo svete. Prvé turistické spolky v Európe založené v druhej polovici 19. storočia si medzi svoje hlavné ciele kládli okrem budovania turistických chodníkov hlavne výstavbu útulní a chát.

Hovorí ti niečo Bossanyiho útulňa, alebo Bagarová chata? Chceš vedieť ako vznikali ikonické vysokohorské chaty na Slovensku? Si na správnej adrese.

Ako vznikali turistické chaty a útulne na Slovensku, Ernest Rusnák Ladislav Khandl Eva Potočná

Expresky z hôr # 12 – Ernest Rusnák, Ladislav Khandl a Eva Potočná: Ako vznikali turistické chaty a útulne na Slovensku, zdroj: martinus.sk

Tip na trip: Zimná Poludnica z Liptovského Jána

Poludnica je jedným z vrcholov Nízkych Tatier, vysoký 1548 m, ktorý ohraničuje Iľanovská dolina zo západu a Jánska dolina z východu. Názov „Poludnica“ jej vraj dali starí Liptáci. Všimli si, že keď sa slnko dostalo nad jej vrchol, bolo pravé poludnie, a teda čas obeda. Má dva vrcholy – Predná a „pravá“ Poludnica. Až si to sem raz poctivo vyšliapete, určite nevynechajte ani jeden.

Celkový výstup hore trvá cca 2:30 – 3:00 hod., závisí to od vašej kondície. Zhodnotila by som ju ako stredne náročnú túru. Výstup na vrchol je miestami veľmi strmý, no väčšinu trasy sa vám odkrývajú krásne výhľady. Keď zvládnete výstup na Prednú Poludnicu, určite nevynechajte Zadnú.

Trasa – Poludnica, z Liptovského Jána a späť
Parametre túry – 9,4 km / 958 m+

To jsou panoramata! Alebo krásne výhľady na Liptov z Poludnice, napísala Michaela Bezdeková

Cez Hikemates vyhľadávanie vyskúšaj aj ďalšie možnosti. Napríklad Poludnica zo Závažnej Poruby, alebo Okruh z Iľanova.

Foto týždňa

Fotografií kamzíkov je už mnoho, no spraviť záber, ktorý stojí za to, potrebuje zosúladiť dobré počasie, super svetlo a samozrejme aktivitu kamzíkov. To všetko sa mi podarilo skĺbiť v jeden podvečer v Nízkych Tatrách, kedy posledné lúče slnka vytvárajú čarokrásne farby.

No v týchto chvíľach svoje letné hrdzavohnedé sfarbenie už  nahradili dlhšou hnedočiernou zimnou srsťou, ktorá im snáď pomôže prežiť ďalšiu náročnú tatranskú zimu plnú nástrah.

Expresky z hôr #12: V posledných slnečných lúčoch, text a foto: Peter Hozza – hozzafoto.sk

Zima je v plnom prúde a poistenie na hory určite patrí k povinnej výbave každého turistu. Pamätaj a nepodceň to! Na celú sezónu sa môžeš poistiť prostredníctvom Hikemates členstva, alebo si pozri poistenie do hôr cez poisťovňu Union.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *