Roháčske plesá TIP NA TRIP

Jedna z najkrajších a zároveň najvyhľadávanejších turistík v Západných Tatrách je okruh cez Roháčske plesá. Niet divu, keďže táto túra je naozaj nenáročná a plesá sú obkolesené krásnymi vrchmi Roháčov.

Odkiaľ vyraziť k Roháčskym plesám?

Sú dve možnosti parkovania:

  • Prvou možnosťou je zaparkovať na spoplatnenom parkovisku lyžiarskeho strediska Roháče-Spálená. Cena parkovania je 5€/deň.
  • Druhou možnosťou parkovanie na bezplatnom parkovisku pri chate Zverovka – treba ale rátať s tým, že ak vyrazíte odtiaľto tak sa vám turistika predlží asi o 20-30 min.

My volíme možnosť parkovania pri lyžiarskom stredisku Roháče-Spálená.

Celú trasu, tak ako sme ju prešli my, si môžeš pozrieť tu.

Roháčskou dolinou až k Ťatliakovej chate

Z parkoviska vstupujeme do lesa a po zeleno značenej turistickej trase najprv prejdeme po mostíku nad Studený potokom. O kúsok ďalej sa nám otvorí nádherný machom zarastený lesík, vystúpame po lesných schodíkoch k rázcestiu Šindľovec. Odtiaľto už pokračujeme asfaltkou po červeno značenej turistickej trase cez rázcestie Adamcuľa ceste až k Ťatliakovej chate.

Hore cez chatu a dole cez vodopád alebo opačne?

Pri rázcestí Adamcuľa sa môžete rozhodnúť ako si chcete zokruhovať túto trasu.

Môžete sa vybrať hore cez Roháčsky vodopád, prejsť si všetky plesá a túričku ukončiť chutným obedom na Ťatliakovej chate, ktorý ešte cestou k autu strávite.

Ďalšou možnosťou je pokračovať po asfaltke až k Ťatliačke a prejsť si okruh opačným smerom.

My väčšinou volíme okruh cez chatu hore a cez vodopád dole. Týmto smerom je stúpanie oveľa menej náročné a viac si tak vieme užiť plesá a výhľady.

Najkrajšie plesá

Pre nás patria Roháčske plesá medzi najkrajšie plesá na Slovensku, ale samozrejme je to uhol pohľadu :).

Prvým jazierkom, ku ktorému musíte prejsť kúsok za Ťatliakovu chatu, je Ťatliakovo jazero resp. Ťatliakovo pleso. Je to morénové umelo prehradené pleso, ktoré v niektorých zdrojoch zahŕňajú k sústave Roháčskych plies a v niektorých zas nie.

Roháčske plesá tvorí ďalších 5 plies ľadovcového pôvodu:

  • Veľké Roháčske pleso
  • Druhé Roháčske pleso
  • Tretie Roháčske pleso
  • Horné Roháčske pleso
  • Opálové pliesko

Poďme ale pekne poporiadku

Ťatliakovo jazero a Veľké Roháčske pleso

Pri Ťatliakovej chate nakukneme k Ťatliakovmu jazeru a pokračujeme ďalej zeleno značenou turistickou trasou, miernym stúpaním s nádhernými výhľadmi k Veľkému Roháčskemu plesu. Toto pleso je najväčšie z celej sústavy Roháčskych plies s rozlohou 2,22 ha a hĺbkou 7m. Tu sa občerstvíme Kofolkou a popri oddychu sledujeme kačky, ktoré sa hrajú v plese.

Druhé, Tretie a Horné Roháčske pleso

Pokračujeme ďalším stúpaním k Druhému a Tretiemu Roháčskemu plesu. Tieto plesá sú hneď pri sebe. Prejdeme okolo plies, pokocháme sa výhľadíkmi a stúpame ďalej k najvyššie položenému plesu z tejto sústavy plies, k Hornému Roháčskemu plesu. Tu nás vítajú ďalšie kačky a ich kamoši kamzíky (takzvané terénkozy :D). Pri tomto plese si urobíme väčšiu prestávku. Asi hodinu sledujeme kamzíky ako sa pasú, hrajú sa a šmýkajú na posledných zasnežených kúskoch pri plese. Nádherná podívaná 😊… a prezradím vám, zakaždým keď sme tu boli, pri tomto plese boli vždy kamzíky.

Oplálové pliesko

K poslednému pliesku budeme od Horného Roháčskeho plesa už klesať modro značenou turistickou trasou, ktorá nás už zavedie až k rázcestiu Adamcuľa. Klesanie je ale príjemné s dychberúcimi výhľadmi na Západky. Prichádzame k Opálovému pliesku, ktoré má rovno niekoľko názvov: Zelené pliesko, Zelené pliesko pod Predným Zeleným, Žabie pliesko… Toto pliesko je najmenšie zo sústavy Roháčskych plies a je nádherné, priezračné s nádychom opálovej farby, preto sa mi k nemu najviac hodí názov Opálové pliesko.

Najväčší vodopád v Západných Tatrách

Od Opálového plieska ďalej klesáme cez Rázcestie pod Predným Zeleným až k rázcestiu Roháčsky vodopád. Tu prejdeme cez mostík a nakukneme k najväčšiemu vodopádu v Západných Tatrách, ktorý je často nazývaný aj ako Obor Západných Tatier.

Nachádza sa v nadmorskej výške 1.340 m.n.m. Vodopád má celoročne prietok 500-1.200 l/s a výšku 23m.

Zaujímavosťou je, že vodopády sú v podstate až dva: Vyšný a Nižný Roháčsky vodopád – aj keď v mapách je uvádzaný pod jedným názvom ako celok. Turistická trasa vedie k Vyšnému Roháčskemu vodopádu, ktorý ponúka v letných mesiacoch príjemné osvieženie. K Nižnému Roháčskemu vodopádu oficiálna turistická trasa bohužiaľ nevedie.

Vodopád máme prvýkrát zo všetkých našich návštev len pre seba. Užívame si tú nádheru.

Cesta späť k autu

Od vodopádu klesáme v lese, kamenistým chodníkom, kde-tu sa objavia aj lesné schodíky (tak to volám ja… ale určite chápete čo myslím :)). Prichádzame k mostíku a za mostíkom už pokračujeme asfaltovou cestou k rázcestiu Adamcuľa. Tu uzavrieme náš okruh cez Roháčske plesá a už sa vrátime k autu cestou ktorou sme prišli (tj. Kúsok po asfaltovej ceste – červená, pri rázcestí Šindľovec odbočíme do lesa a po zelenej pokračujeme až na parkovisko).

Viac o slovenských horách, mojich túrach a výletoch si môžeš pozrieť aj na mojom profile @krizanka

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Bea Križan

Milovníčka hôr a prírody :)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *