slovinsko_dovolenka_s_detmi_hikemates

Slovinsko – skvelá dovolenka (aj s deťmi)

Hoci Slovinsko stále nie je na Slovensku takou vychýrenou turistickou destináciou ako susedné Taliansko či Chorvátsko, jeho popularita posledné roky stúpa. V nasledujúcich riadkoch si predstavíme najkrajšie a najzaujímavejšie miesta tejto úchvatnej krajiny. My sme tieto miesta navštívili s deťmi a môžeme potvrdiť, že Slovinsko je skvelou voľbou pre aktívnu rodinnú dovolenku.

Bled a jeho okolie

Ak niekto povie Slovinsko, ako prvé vám určite napadne jazero Bled. Bled je často označovaný ako najkrašie jazero v Slovinsku. Vzhľadom na veľké množstvo aktivít tu dokážete stráviť pokojne aj celý deň. Už len samotná prechádzka okolo jazera je zážitok. Určite odporúčame výstup na niektorý z kopčekov na juhozápadnej strane jazera. Užijete si odtiaľ krásne pohľady na jazero i okolité hory. Výstup je pritom pomerne krátky. Na najnižšiu Ojstricu sa dostanete za 15 minút.

Dominantou jazera je ostrov v jeho strede, kde sa nachádza Kostol Nanebovzatia Panny Márie. K ostrovu sa pohodlne preplavíte loďkou. Ďalšou atrakciou je Bledský hrad v severnej časti jazera. Počas teplejších dní je možné sa v jazere aj okúpať. V okolí je viacero parkovacích plôch aj stravovacích zariadení, hladní určite neostanete. Miestnou špecialitou je známy krémeš, ktorého recept údajne vznikol práve tu.

Približne 4 km severozápadne od jazera Bled sa nachádza krásna roklina Vintgar. Tiesňava má dĺžku 1600 metrov a hĺbku 250 metrov. Preteká cez ňu rieka Radovna, ktorá vytvára nádherné zákutia. Farba vody v kombinácii s okolitou prírodou vás určite dostanú. Veľkým lákadlom výletu je 13 metrov vysoký vodopád Šum so železničným mostom na konci rokliny. Celá trasa cez roklinu je zabezpečená mostíkmi a spevnenými chodníkmi. Cesta je teda vhodná aj pre menšie deti. Prechod roklinou je jednosmerný, je potrebné si teda vyhradiť čas aj na návrat späť k parkovisku. Vstupné pre dospelú osobu predstavuje 10 eur, deti a seniori majú vstupné zlacnené.

Ak už budete v blízkosti jazera Bled, zastavte sa aj pri jazere Bohinj vzdialenom 25 km juhozápadne. Nie je síce také známe ako Bled, no na kráse mu to rozhodne neuberá a stretnete tu o trochu menej turistov. Ale vážne len o trochu. Okrem príjemnej prechádzky je Bohinj populárne aj ako východiskový bod pre rôzne túry do okolia. My sme sa vybrali k vodopádu Savica. Autom sa dá od jazera vyviezť až ku Chate pri Savici a odtiaľto je to k vodopádu pohodovým tempom 30 minút. Cesta končí tesne pred vodopádom pred kovovou bránou, ktorá vám ale nebráni vo výhľade. Vodopád Savica je pomerne mohutný a oplýva rozprávkovo tyrkysovou farbou. K vodopádu sa platí symbolické vstupné (3 eur za dospelú osobu).  

Okolie Kranjskej Gory

Kranjska Gora je horské stredisko, ktoré je zároveň jedným z najznámejších lyžiarskych stredísk v Slovinsku. Už len samotná prechádzka týmto miestom je skvelou voľbou ako stráviť voľný čas. Poďme sa ale pozrieť aj na okolité atrakcie. Začneme jazerom Jasna, ktoré je v pešej dostupnosti z centra Kranjskej Gory. Jazero je obkolesené horami a pôsobí skutočne idylicky. Dominantou je socha kozorožca známeho ako “zlatorog”, ktorý sa vypína na jednej zo skál vedľa jazera. Jazero sa dá prejsť dookola, cestou natrafíte na niekoľko fotogenických miest. K dispozícii je aj občerstvenie či toalety. Parkovanie je zabezpečené pár desiatok metrov od jazera.

Necelých 20 km od Kranjskej Gory, na severe Triglavského národného parku, sa nachádza vskutku zaujímavý vodopád s názvom Peričnik. Zaujímavý je predovšetkým preto, lebo sa dá prejsť aj za vodopád. Je to vcelku zážitok. Pri prechode za vodopád je však potrebné zvýšiť opatrnosť, keďže povrch cestičky je vlhký. K vodopádu vedie lesná cesta s miernym stúpaním. Nič tragické, ale s deťmi si na výstup vyhraďte takú polhodinku. Peričnik odporúčame navštíviť v skorších ranných hodinách, okolo obeda sa to pri vodopáde zahusťuje.

Opačným smerom od Kranjskej Gory sa nachádza prírodná rezervácia Zelenci. Nájdete ju hneď za obcou Podkoren. K dispozícii je bezplatné parkovisko, z ktorého sa za pár minút dostanete k najväčšej atrakcii rezervácie – smaragdovo modrému jazeru. Popri jazere vedie drevená lávka aj s mostíkmi. V blízkosti jazera sa nachádza dokonca vyhliadková veža s informačnou tabuľou.

Ak ste fanúšikom adrenalínovej jazdy autom, vyberte sa z Krajnskej Gory smerom na obec Trenta. Prejazd vedie cez horský priechod Vršic pass. Celkovo na tejto približne 24km dlhej trase absolvujete 50 serpentín. Cestou nájdete niekoľko menších odstavných plôch, kde môžete obdivovať okolitú prírodu prípadne sa vydať na nejakú túru. Na samotnom vrchole Vršic pass je k dispozícii väčšie parkovisko. Voľne sa tu pohybuje niekoľko ovečiek, preto pri prejazde určite spomaľte. My sme museli dokonca na chvíľu zastať, kým sa menšie stádo rozhodlo prejsť z jednej strany na druhú.

Údolie rieky Soča

Snáď ešte väčším motoristickým zážitkom ako prejazd cez Vršič pass je cesta na Sedlo pod Mantgartom v Julských Alpách. Cesta je opäť veľmi kľukatá, vedie cez viacero tunelov a keďže je pomerne úzka, je potrebné sa vyhýbať autám idúcim oproti. Zvýšená opatrnosť je tu teda na mieste. Odmenou za túto jazdu (a tiež za ekologický poplatok 10 eur za prejazd) vám budú prekrásne výhľady do okolia. Autom sa dá dôjsť až priamo do sedla s  nadmorskou výškou 2055 m n. m.

Turisticky zdatní môžu pokračovať ďalších približne 600 výškových metrov až priamo na vrchol Mantgartu. S deťmi však odporúčame skôr príjemnú prechádzku v okolí sedla. Výhľady smerujú prakticky do všetkých svetových strán a sú skutočne nádherné. Pár minút chôdze od parkoviska sa nachádza hraničný bod s Talianskom, odkiaľ dovidíte aj na talianske jazerá. Počasie je tu logicky chladnejšie ako pod horami, nezabudnite si preto pribaliť ďalšiu vrstvu oblečenia. My sme si s deťmi v júli dokonca užili posledné zvyšky snehu. 

Rieka Soča je jednoznačne najkrajšia rieka v Slovinsku. Pravdupovediac, popredné miesto by určite získala aj v rámci Európy či sveta. Jej očarujúco tyrkysová farba vytvára krásne prírodné úkazy. Miestami je rieka riande divoká, aj preto je často využívaná na adrenalínové športy ako je rafting či kaňoning. My ako bežní turisti sme skôr vyhľadávali pekné zákutia na tejto rieke. Tie najkrajšie sú v oblasti s názvom Velika a Mala Koryta Soče, kde sa dostanete príjemnou prechádzkou popri rieke.

Z kategórie za málo peňazí veľa muziky je výlet k vodopádu Boka. Boka sa so svojou výškou 106 metrov a šírkou 30 metrov považuje za najmohutnejší vodopád v Slovinsku. Vidieť ho možno už od cesty, ktorá smeruje na juh z mesta Bovec. Veľa ľudí si ho preto fotí doslova z auta počas jazdy. V vodopádu sa však dá dostať aj bližšie. Vedľa cesty je k dispozícii bezplatné parkovisko, odkiaľ je to značenou trasou k vyhliadke 15 – 20 minút. Zvykne sa tu zdržiavať dosť ľudí, ale pri rozumnom prístupe si tu postupne urobí peknú fotku každý. K vodopádu sa dá ísť ešte bližšie, trasa je však neoficiálna, strmá a pomerne náročná.

Ak by sme postupovali po rieke Soča ďalej, dostali by sme sa až do mestečka Kobarid. Okrem prírodných krás, oplýva toto mesto aj bohatou históriou. Dominantou Kobaridu je Kostnica, ktorá sa vypína nad mestom. Ide o pamätník talianskych vojakov, ktorí padli počas prvej svetovej vojny. Vedie sem asfaltová cesta a parkovať môžete priamo pred Kostnicou.

Ak už budete v meste Kobarid, nevynechajte návštevu ďalšieho krásneho slovinského vodopádu Kozjak. Cesta k nemu nie je náročná, zaberie vám približne polhodinku. Vodopád je ukrytý v akejsi otvorenej jaskyni, kde steká a vytvára tyrkysovomodré jazierko. Vstup k vodopádu je spoplatený sumou 5 eur za dospelého. Cestou k vodopádu (ktorý je často označovaný aj ako Veliki Kozjak) prejdete aj okolo Maleho Kozjaku, ktorý je ale schovaný pod mostom a vidieť ho z cesty iba čiastočne.

Hlavné mesto Ljubljana a cesta na juh

Ľubľana je hlavným a zároveň aj najväčším mestom Slovinska. Vzhľadom na to, že historické centrum Ľubľany je pomerne malé, dokážete sa po ňom pohybovať aj pešo. Pamiatok je tu neúrekom, medzi najznámejšie patria mosty – Trojitý a Dračí a tiež Ľubľanský hrad, kde sa dostanete buď pešo alebo lanovkou. S malými deťmi si užijete prostredie parku Tivoli, v okolí ktorého sa tiež nachádza viacero platených parkovísk.

Keď budete pokračovať z Ľubľany smerom na juh, môžete si urobiť zastávku pri ikonickom Predjamskom hrade. Názov hradu je odvodený od jeho umiestnenia. Jama totiž v slovinčine znamená jaskyňa. Hrad teda pôsobí ako by bol schovaný v jaskyni pod vysokým skalným previsom. Hneď vedľa hradu sa nachádza bezplatné parkovisko. V okolí hradu sa môžete pohybovať bez poplatku, do hradu sa už ale platí 16.9 eur za dospelého. Súčasťou lístka je audiosprievodca, ktorý je aj v češtine. Ak si chcete výlet predĺžiť, navštíviť môžete aj neďaleké jaskyne Postojna.

Slovinské pobrežie

Hoci pobrežie Jadranu v Slovinsku predstavuje len niečo cez 40 km, je tu viacero miest na peknú prechádzku či ľahkú turistiku. Dominantou slovinského pobrežia je mesto Piran, označované aj ako slovinské Benátky. Aby sa zamedzilo veľkému množstvu áut, v meste sú vybudované veľké parkovacie domy (Fornače, Arze), kde necháte auto a po meste sa potom pohybujete pešo.

Prejsť najkrajšie miesta a pamiatky vám v podstate nahradí takú lepšiu túru niekde v horách. Určite nevynechajte Námestie Tartini, Zvonicu kostola sv. Juraja či mestské hradby. Práve z hradieb sa vám naskytnú krásne výhľady na pobrežie aj samotné mesto Piran. Vstup na hradby je spoplatnený, ale len symbolicky (2 eur za dospelého).

Ak chcete ujsť z historického centra niekam viac do prírody, skúste navštíviť prírodnú rezerváciu Strunjan medzi mestami Piran a Izola. Prechádzka pomedzi prímorskú faunu s výhľadom na pobrežie vám určite padne vhod. Dĺžku prechádzky v tejto prírodnej rezervácii si viete prispôsobiť svojim možnostiam. Cestou nevynechajte Strunjanský kríž, ktorý predstavuje symbolické miesto s úžasným výhľadom. V prípade priaznivého počasia odtiaľto údajne dovidieť až na Triglav. Ak budete od kríža pokračovať ešte trochu ďalej, dostanete sa až k najkrajšej slovinskej pláži v oblasti Mesačného zálivu.

Tipy na záver

Či už cestujete s deťmi alebo bez, určite si do Slovinska nezabudnite pribaliť teplejšie oblečenie a pokrývku na uši, ak sa chystáte do vyšších nadmorských výšok. Povinnou výbavou je aj opaľovací krém. Keďže značenie v Slovinsku niekedy nie je také dokonalé ako u nás na Slovensku, odporúčame stiahnuť si do mobilu offline mapy. Samozrejmosťou je pri ceste do zahraničia aj komplexné cestovné poistenie. A posledný tip– slovinská diaľničná známka platí narozdiel od napríklad rakúskej iba 7 dní. To znamená, že ak prichádzate a odchádzate z krajiny v rovnaký deň (napríklad sobota – sobota), budete potrebovať už mesačnú diaľničnú známku.

https://www.hikemates.com/clenstvo

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *