Technická hardshellová bunda DRACIA – NorthFinder Recenzia

Ako aktívna outdooristka, trávim na horách a v prírode väčšinu svojho voľného času. Preto je pre mňa nevyhnutné, aby som mala komfortné a spoľahlivé oblečenie. Jedným takýmto spoľahlivým kúskom v mojom šatníku je aj technická hardshellová bunda DRACIA – novinka od slovenskej značky NORTHFINDER, ktorú som pre vás posledný polrok testovala.

Prvý dojem

Keď som dostala možnosť testovať túto bundičku, mrzelo ma, že na e-shope bola dostupná len v červenej farbe (dnes si už môžeš vybrať z troch farieb). V mojom šatníku totižto nenájdeš veľa červenej. Skvelé funkčné vlastnosti tejto hardshellky ma ale presvedčili, aby som sa stala jej testerkou :). Netrpezlivo som čakala na balík. V deň, keď mi ho kuriér doručil, ma farba bundy veľmi milo prekvapila. Hneď som si ju vyskúšala pred zrkadlom a musím prezradiť, že mi sadla ako uliata.

Milým prekvapením boli v balíku náhradné háčiky na zips vo farbe bundy. Mne sa ale páčili tie tyrkysové, ktoré už boli na nej od výroby. Dokonale mi tak bunda ladila s topánkami TRISUL. (Recenziu na topánky TRISUL si môžeš prečítať kliknutím sem.)

Predstavme si značku Northfinder

Slovenská značka NorthFinder bola založená v roku 1994 v Nitre so sídlom v Lužiankach. Ich ponuka sa postupne vyvíjala od voľnočasového oblečenia až po technologicky pokročilejšie outdoor produkty na turistiku a skialp. 

northfinder_hikemates

Technická hardshellová bunda DRACIA

Pod kvalitnou a spoľahlivou bundou si predstavujem kúsok, ktorý je ľahký, dobre zbaliteľný, vetruodolný a v neposlednom rade aj vodoodolný, aby som si pobyt v prírode mohla čo najpohodlnejšie užiť. Tieto všetky moje podmienky do poslednej bodky spĺňa technická hardshellová bunda DRACIA.

Materiál bundy – Pertex Shield

Bunda má trojvrstvovú membránu Pertex Shield (20.000 mm H₂O/20.000 g/m²/24 h).

Čo je to tá trojvrstvová membrána Pertex® Shield? Je to nepremokavá a priedušná tkanina, používaná na výrobu outdoorového vybavenia ako sú bundy a nohavice. Funguje na základe mikroporéznej membrány, ktorá zabraňuje vniknutiu vody a zároveň umožňuje únik vlhkosti, čím ťa udrží v suchu a pohodlí. Tkanina je tiež ľahká a odolná, takže je ideálna na aktivity, pri ktorých je rozhodujúca hmotnosť a zbaliteľnosť, ako je napríklad turistika s batohom a horolezectvo. Ďalšou výhodou, vďaka ktorej ti bunda nepremokne, je, že má celopodlepené švy.

Je bunda DRACIA priedušná?

Bunda dobre dýcha a odvetráva nielen vďaka skvelému materiálu, z ktorého je vyrobená, ale aj vďaka ventilačným zipsom, ktoré má po bokoch. Túto možnosť vetrania sa využiješ na horách často :).

Strih a praktické detaily bundy

Bunda DRACIA má niekoľko skvelých vychytávok, ako napríklad:

  • predĺžený strih pod zadok, čiže sa bunda nevyhŕňa, ani keď mám zapnutý bedrový pás na batohu
  • 3D nastaviteľná kapucňa, kompatibilná s helmou (horolezeckou, skialpinistickou) a vďaka spevnenému šiltu ti nebude stekať voda priamo do tváre
  • spodný okraj bundy je nastaviteľný pomocou gumičky
  • manžety na rukávoch sa dajú nastaviť pomocou suchého zipsu
  • na bunde sú reflexné printy pre vyššiu bezpečnosť
  • horný okraj hlavného zipsu na krku je možné zapnúť na cvok – môžeš využiť napríklad na vetranie, ak nechceš mať zapnutý zips naplno, ale zároveň chceš mať bundu zapnutú pri krku

Technické parametre

  • Aktivity: treking
  • Sezóna: celoročne
  • Názov materiálu: Pertex Shield
  • Zloženie: 100 % polyamid
  • Vrstvenie: vonkajšia vrstva, hardshell
  • Strih: regulárny strih
  • Vodný stĺpec (mm:H₂O): 20 000
  • Priepustnosť pre paru (g/m²/24h): 20 000
  • Kapucňa: nastaviteľná 3D kapucňa, spevnený šilt
  • Ramená: spevnené ramená
  • Rukáv: nastaviteľné manžety, predformované rukávy
  • Švy: 100 % podlepené švy
  • Vetranie: vetranie v podpazuší zipsom
  • Zips: YKK® nepremokavé zipsy
  • Vodoodolnosť: extrémne vysoká
  • Odolnosť proti vetru: extrémne vysoká
  • Hrejivosť: stredne vysoká
  • Priedušnosť: vysoká
  • Elastickosť: veľmi nízka

Ako prebiehalo moje testovanie?

Technická hardshell bunda DRACIA je určená na používanie hlavne od jari do jesene. Ja mám túto bundu v šatníku od jari, ale otestovala som ju aj v poriadnej zime na neskutočne veternom Islande.

Ale poďme pekne poporiadku.

Hardshellku som mala v batohu pri každej turistike. Keď som nečakala na horách extrémnu zimu, tak som si ako vrchnú vrstvu s dlhým rukávom zbalila len túto bundu. Mikina mohla zostať doma. Takto som ušetrila gramy v batohu a bunda DRACIA mi bola skvelým spoločníkom, či sa z ničoho nič dvihol vietor, alebo začalo pršať :).

Testovanie na veternom a upršanom Islande

Island je známy veľmi premenlivým počasím. Medzi domácimi sa hovorí, že ak sa ti nepáči počasie, počkaj 5 minút a zmení sa. Pri našom pobyte toto pravidlo veľmi neplatilo, ale nič to nemení na tom, že som tam bundu DRACIA poriadne otestovala.

Keďže nám počas dovolenky pršalo veľmi málo, vodoodolnosť bundy som najviac testovala pod mohutnými vodopádmi tohto ostrova. Užívala som si, že si pod vodopády všetci obliekali pršiplášte a mne stačila táto bunda, pod ktorou som zostala úplne suchá. Bol to skvelý pocit :).

Vetruodolnosť bundy som na Islande testovala každý deň. Odskúšala som ju aj v poriadnom vetrisku pri najmohutnejšom vodopáde Európy, pri vodopáde Dettifoss. Bol tu taký vietor, do ktorého keď sme sa opreli, tak nás držal a mohli sme si len tak „ležať“ na vetre. A vieš čo? Vôbec mi bundu neprefúkalo.

Hardshellka aj v zime? Prečo nie?

Hardshell je vrchná funkčná vrstva, ale v kombinácii so správnou strednou vrstvou ti v nej nebude zima ani v zime a vďaka jej vodoodolnej membráne nebude mať šancu ani sneh :).

Moja skúsenosť v zime – Na Islande niekedy bolo (podotýkam, že som tam bola v apríli) pocitovo aj -8 °C a do toho často dul silný vietor. V kombinácií so zatepľovacou vrstvou mi bunda vynikajúco poslúžila aj v takejto zime.

Iba malá rada – pod hardshell používaj na pohyb určite synetickú bundu, ktorá môže navlhnúť, čiže napríklad bundy s Primaloft výplňou, ktoré hrejú, aj keď sú navlhnuté.

Bunda nielen na hory

Bundu Dracia pravidelne nosím nielen na hory a do prírody, ale aj do mesta či do práce. Jej funkčnosť mi tak sadla, že sme sa skamošili na veľmi dlhé roky 😊.

Ako sedí bunda veľkostne?

Moja konfekčná veľkosť je M/L – podľa strihu a elasticity oblečenia. Táto hardshellka má veľmi nízku elasticitu, tak moja voľba padla na veľkosť L a sedí vynikajúco. Kvôli nízkej elasticite bundy ti odporúčam objednať si radšej väčšiu veľkosť, aby si mal/a lepší komfort.

Pre koho je technická hardshello bunda DRACIA určená?

Technickú hardshell bundu DRACIA odporúčam úplne všetkým! Vďaka jej vode a vetru odolným vlastnostiam bude určite tvojim obľúbeným kúskom v šatníku ,aj keď nie si horolezec či turista. Priznám sa ti, odkedy mám túto bundu, inú naozaj nenosím ani do mesta :).

Ako hodnotím harshellku DRACIA?

Z môjho pohľadu je to dokonalý základný kúsok oblečenia, ktorý potrebuješ mať v šatníku, aj keď nie si turista či horolezec. Ak si ju zaobstaráš, naozaj nebudeš ľutovať a ver mi, že ti už nebude vadiť ani dážď 🙂 … Veď vieš, ako sa hovorí – „Neexistuje zlé počasie, len zle oblečený turista!“.

Výsledok testovania? Úžasný!

Možno to bude znieť trošku prehnane, ale musím ti povedať, že bunda DRACIA mi, za tú dobu čo ju mám v šatníku, zmenila život. Keď prší alebo fúka vietor, nemusím rozmýšľať nad tým, akú vrchnú vrstvu si oblečiem, aby som nepremokla do nitky. A tu musím vyzdvihnúť aj spevnený šilt, vďaka ktorému mi neprší do tváre, a tiež to, že kapucňa nie je odnímateľná, čiže mi neprší ani za krk :).

Čo sa týka priedušnosti, v bunde sa vôbec nepotím a keď je mi teplejšie, tak jednoducho rozzipsujem ventilačné otvory v podpazuší a môžem pokračovať ďalej v aktivite.

Má bunda aj nejaké mínusy?

Počas polročného testovania bundy som nepostrehla žiadne mínusy a naozaj nemám ani žiaden nápad na vylepšenie.

Starostlivost o hardshell bundu z materiálu Pertex

Aby si funkčnosť bundy udržal/a na čo najdlhšiu dobu, na pranie používaj pracie prostriedky určené na funkčné a membránové materiály. Nepoužívaj aviváže a vždy zvoľ šetrný program s vlažnou vodou. Vodoodolnosť napríklad najlepšie udržíš praním so správnym impregnačným prostriedkom.

Kde si môžeš hardshell bundu DRACIA kúpiť/objednať?

Bundu si môžeš objednať priamo na e-shope výrobcu NorthFinder.

Dámsku verziu bundy nájdeš pod označením DRACIA vo farbách navy, red a mustard.

Na e-shope slovenskej značky NorthFinder nájdeš aj pánsku verziu bundy, pod označením DRACI, tiež v 3 farbách: navy, red a mustard.

Na záver ti chcem popriať veľa-veľa šťastných kilometrov v horách v tejto úžasnej hardshellke :).

Vaša blogerka a testerka Bea @krizanka

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Bea Križan

Milovníčka hôr a prírody :)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *