Bezpečne na horách v zime – plánovanie výletu

Výlet na hory, krásne výhľady, turistika, zubaté slnko, čaj na horskej chate, všetky tieto zážitky majú v zime ešte o čosi magickejšie čaro. A zažiť ho túži každý, kto má k horám aspoň trošku blízko. Netreba ale zabúdať, že zima na horách znamená aj nutnosť porozmýšľať, či sme na takýto výlet skutočne dobre pripravení a správne vybavení. Ako postupovať pri plánovaní a čo neopomenúť podľa lekára vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby a horského vodcu UIAGM Janka Kořínka?

Výlet sa nezačína, keď na parkovisku vystúpite z auta. Začať by mal už deň, dva vopred, keď vám v hlave skrsne myšlienka stráviť nejaký deň na horách. Základom dobrej prípravy na hory v zime je totiž dostatočné plánovanie.

1. Počasie – základný faktor plánovania

Počasiu prispôsobujeme na plánovaní výletu asi všetko. Od trasy až po výstroj a výbavu. Stránky, na ktorých nájdeš spoľahlivé predpovede počasia na hory sú napríklad slovenská stránka SHMÚ (k dispozícii aj appka s radarom), meteoblue alebo nórska stránka yr.no.

Na horách samozrejme treba počítať aj s náhlymi zmenami počasia. Vo Vysokých Tatrách k týmto zmenám dochádza najčastejšie okolo obeda, preto je vhodné túry plánovať na skoré ranné hodiny. Počasie pre istotu skontroluj ešte tesne pred odchodom, pretože sa môže rapídne zmeniť aj zo dňa na deň.

Webkamery – aktuálnejšie podmienky nenájdeš

Na frekventovaných tristických trasách sú umiestnené kamery a vďaka živému prenosu si vieš podmienky v tej danej oblasti overiť aj tu.

2. Výber trasy

Pre neskúsených turistov určite odporúčame na začiatok jednoduchšie trasy na pár hodín s menším prevýšením. To znamená, že treba prihliadať na dĺžku trasy, výškové metre, ktoré na trase nastúpaš a klesneš a celkový čas výletu.

Časy sú samozrejme orientačné. Zatiaľ čo pokročilý turista môže výlet zvládnuť za polovičku udávaného času, pre začiatočníka sa výlet môže podstatne predĺžiť. V časoch nebývajú zahrnuté prestávky, takže čím viac ich spravíš, tým dlhší bude celkový čas na trase.

Okrem toho netreba zabúdať, že trasy sú v zime iné ako v lete. V lete sa orientuješ kreslenými turistickými značkami, zatiaľ čo v zime na orientáciu slúži tyčové značenie. Ide teda o dlhé tyčky, ktoré sú na trase zapichnuté do snehu/zeme.

Počas menej frekventovaných dní a na menej frekventovaných trasách je určite veľkým plusom, nebyť na výlete sám. Hlavne z bezpečnostného hľadiska. Kratšie dni a menej hodín svetla v počas zimy tiež treba brať do úvahy.

3. Lavínová situácia

Téma lavínovej problematiky na horách je veľmi obsiahla a potrebovali by sme na ňu niekoľko odborných článkov, aby sme Ti ju podrobne priblížili. Preto zatiaľ necháme túto tému na odborníkov a odporučíme Ti lavínové kurzy, na ktoré sa môžeš k horským vodcom prihlásiť. Lavínové kurzy zahŕňajú nielen teóriu, ale aj praktické používanie výbavy, ktorá je v lavínovom teréne potrebná. Viac info o kurzoch nájdeš napríklad tu.

Samovzdelávanie o lavínach môžeš začať napríklad sledovaním aktuálnej lavínovej predpovede na https://www.laviny.sk/.

4. Desiata

V zime naše telo spotrebuje veľa energie aj na samotné vyhrievanie, preto je dôležité vziať si dostatok jedla a tekutín. Cukry sa ako zdroj rýchlej energie hodia vždy, preto pribaľ nejaké sladkosti. Hroznový cukor vo vrecku rozžiari oči a dodá optimizmus k ďalšiemu výstupu teba aj parťákom :). Alebo domáce ďatlové raw guličky mňam! Hlad utíšiš napríklad obľúbenými slovenskými desiatovými chlebíkmi, ale aj samotná parenica a alebo klobáska bez chleba potešia. Teplý čaj v termoske je súčasť povinnej výbavy.

5. Poistenie na hory

Načo ešte určite nezabudnúť? Na poistenie na hory, ktoré dá vašim výletom potrebnú istotu. Ak si na horách príležitostne, postačí Ti aj krátkodobé poistenie, ktoré spravíš online za pár minút. Ak si na horách pravidelne, určite zváž možnosť členstva v turistickom klube, ktoré v sebe okrem hromady výhod zahŕňa aj poistenie. Chcem sa stať členom Hikemates!

6. Vhodné oblečenie, obuv a výbava

Téme výbava a výstroj sa venuje samostatný článok, ktorý Ti prinesieme už čoskoro.

Tipy na jednoduché trasy

Ideálne trasy v zime? Sliezsky dom, Chata Plesnivec, Chata pri Zelenom plese, Zamkovského chata, Žiarska chata, krásne trasy a ľahko dosiahnuteľné ciele. Pre pokročilejších by to mohla byť napríklad Chata pod Chlebom. Trasy, ktoré si vyžadujú okrem skúseností aj poriadnu výbavu sú napríklad Téryho chata či Zbojnícka chata. Veľa ďalších tipov nájdeš vďaka nášmu rozšírenému vyhľadávaniu na hikemates.com.

Dúfame, že aj vďaka nášmu článku, ktorý vznikol v spolupráci s poisťovňou UNION a lekárom vrtulníkovej záchrannej zdravotnej služby a horským vodcom UIAGM Jankom Kořínkom sa poriadne pripravíš na zimné horské dobrodružstvá. Prvý diel o základných pravidlách pobytu na horách v zime si môžeš prečítať tu

DCIM\100GOPRO\GOPR9516.JPG

https://www.hikemates.com/blog/bezpecne-na-horach-aj-v-zime/

Bezpečne!

PS: Nezabudni nás sledovať na Instagrame @wearehikemates a svoje dobrodružstá označiť hashtagom #wearehikemates!

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *