Bezpečne na horách v zime – výbava a výstroj

Od obtiažnosti trasy, ktorú si na svoj výlet vyberieš závisí aj výstroj, ktorú budeš potrebovať. Pripravený treba byť na všetko. Výlet na hory môže byť totiž nevyspytateľný a z krásneho slnečného dňa sa vie zmeniť na snehovú víchricu, pri ktorej sa z chodníka stane klzisko.  Ale hlavne, čím lepšie sa pri tejto aktivite budeš cítiť, tým radšej sa k nej opäť vrátiš. Preto si na svojej výbave daj záležať.

Čo si obliecť?     

Základom správneho obliekania sa v zime je, aby ti finálne nebolo chladno pôsobením nízkych teplôt alebo vetra. To dosiahneš skombinovaním vhodných vrstiev a materiálov. Pri dnešnom výbere je to naozaj celá veda a slovo VRSTVENIE je jej základom.

  • Základná termo vrstva
  • Stredná aktívna vrstva
  • Vrchná zatepľovacia vrstva
  • Vrchná membranová vrstva
  • Čiapka, čelenka, šatka, rukavice
  • Ponožky

Základná termo vrstva

Správne zvolené termoprádlo je základ. U žien ideálne z merino vlny, ktorá ako prírodný materiál príjemne hreje aj keď je mokrá a má antibakteriálne účinky. Chlapi majú inú termoreguláciu a postačí im aj syntetický materiál. Už je to iba otázka komfortu. V batohu samozrejme nesmie chýbať náhradná základná vrstva, teda napríklad tričko na prezlečenie.

Stredná aktívna vrstva

Vesta, mikina, syntetická bunda ako vrstva na aktívny pohyb. Vďaka funkčným materiálom ako Primaloft alebo Polartec si vieš v dnešnej dobe vybrať z celej škály produktov. Aké vlastnosti má mať stredná vrstva? Má poskytnúť príjemný tepelný komfort pri pohybe, dobre odvetrávať, podľa možnosti rýchlo schnúť, a mala by sa dať dobre zbaliť do batoha. To znamená, že je lepšie, ak je z ľahšieho a menej objemného materiálu.

Vrchná zatepľovacia vrstva

Zatepľovacia vrstva ťa má skutočne zahriať. Najlepšie hrejivé a izolačné vlastnosti má staré známe perie. Preto je páperová bunda celoročným spoločníkom na výletoch pre turistov, skialpinistov aj horolezcov. Perie ale nie je úplne vhodné na aktívny pohyb, stráca na svojej výhrevnej schopnosti, keď ho prepotíš. Preto už máme v ponuke aj syntetické alternatívy ako Primaloft, ktoré poskytnú vysoký tepelný komfort aj pri vyššom výkone. „Tekuté svetre“ odporúčame na túre iba pre nevodičov :).

Vrchná membránová vrstva

Membránová bunda z nepremokavého a neprefúkavého materiálu nazývaná aj vrchná vrstva je nutná do nepriaznivého počasia. Dážď, ale aj silný či chladný vietor vie byť veľmi nepríjemný. Aby bunda poriadne dýchala, disponuje otvormi na vetranie, vďaka ktorým si ju môžeš obliecť aj na aktívny pohyb. Vrchnú vrstvu je ideálne mať na horách so sebou vždy, pre každý prípad.

Nohavice

Nohavíc je v tejto dobe v ponuke tiež neúrekom. V membránových by si sa zbytočne potil/a, rovnako ako aj v zateplených. Aj tu platí pravidlo vrstvenia. Akékoľvek pohodlné turistické nohavice, pod ktoré zmestíš aj termoprádlo ? ti na prvé výlety bohate postačia. Neskôr môžeš svoj šatník obohatiť o prepracované kúsky z funkčných materiálov či membrán. Pre outdoor slečny a dámy je perfektným vynálezom zatepľovacia sukňa. A aby páni nemuseli závidieť, tenšie turistické nohavice môžu doplniť zatepľovacími shortkami.

Ponožky – základ komfortu a ostatné doplnky

Teplé podkolienky napríklad z merino vlny, aby ťa krátke ponožky neotlačili v zimnej obuvi. Členkové ponožky by v zime mali oddychovať doma v šuflíku. Buffka alias nákrčník, čelenkačiapka, teplé rukavice, ideálne jeden náhradný pár v batohu. Cez hlavu bez čiapky ti uniká až do 40 percent telesného tepla, čo treba pri voľbe pokrývky hlavy vždy brať do úvahy. Samozrejme, ak sa chystáš na poriadne tempo, postačí ti iba čelenka.

Čo si obuť?

Zima ide od nôh“ ako vraveli už naši prastarí rodičia a preto je správne zvolená obuv základom výletu. Obuv by mala mať hrubšiu podrážku, aby dobre izolovala a bola dostatočne pevná. Materiál podstatný nie je, ale mal by byť nepremokavý a naimpregnovaný. Membrány svoju vodeodolnosť časom strácajú, preto odporúčame impregnačné spreje a na kožené povrchy vosk.

Protišmykové návleky uchytíš na každú obuv a rovnako aj základné turistické mačky. Poloautomatické mačky do náročnejšieho terénu už vyžadujú modely obuvi s koľajničkou na päte, na ktorú sa poloautomatická mačka prichytí. Aby sa ti nenaberal sneh do topánok, nezabudni v zime na turistické návleky.

Výstroj: mačky, ktoré nemňaukajú, paličky a cepín!

Na bežnú horskú turistiku po Karpatoch, nižšie položených miestach vo Fatre alebo výlety na horské chaty v nižších polohách ( Sliezsky dom, Chata Plesnivec, Chata pri Zelenom plese, Zamkovského chata ) ti postačia protišmykové návleky. Tie sú povinné v batohu na každý horský výlet. Sú vhodné na túry, pri ktorých sklon svahu, po ktorom kráčaš nepresahuje 20 stupňov a na trase nemusíš prechádzať traverzami. V traverze by sa ti protišmykové návleky na topánke pretáčali a neplnili by svoj účel.

Do strmšieho terénu určite odporúčame turistické mačky. Ich hroty sú už výrazne dlhšie a aj upevnenie na topánke je pevnejšie, preto ti dodajú oveľa väčšiu stabilitu a komfort pri chôdzi v teréne. Treba si však dávať pozor, pretože v nich treba kráčať naširoko, aby si nezakopával/a jednou nohou o druhú. Aj tu skvelo poslúžia zimné návleky, ktoré chránia tvoje nohavice pred útokom mačiek. Paličky nielen šetria kolená pri zostupe, ale tiež pomôžu ako skvelá podpera na nepríjemnom alebo šmykľavom teréne.

V kombinácii s turistickými mačkami sú do jednoduchých terénov skvelé aj paličky, no do zložitejšieho terénu, v ktorom by hrozil pád pošmyknutím, určite treba pribaliť aj cepín. Turistický cepín slúži ako nástroj na zastavenie pádu alebo ho vieme používať ako paličku v traverzoch. Pri výbere cepínu si daj pozor na jeho dĺžku, zahnutie, pogumovanie rúčky a dostatočnú váhu. Na turistiku sa používajú cepíny s lopatkou.

  • Mačky / turistické návleky
  • Cepín
  • Paličky
  • Zimné návleky

Drobnosti, ktoré nezabudni pribaliť

  • Nabitý mobilný telefón (plus powerbanka),
  • magnéziové shoty z DM drogérie,
  • lekárnička s termofóliou a náplasťami,
  • slnečné okuliare,
  • nabitá čelovka,
  • balzam na popraskané pery od zimy,
  • opaľovací krém,
  • ploskačka,
  • vrecko na smeti,
  • papierové vreckovky,
  • vreckový nožík, ideálne všetko zbaliť do vrchlíku, nech to máš po ruke,
  • termoska s horúcim čajom,
  • jedlo na doplnenie energie,
  • náhradné oblečenie,
  • fantázii sa samozrejme medze nekladú a pribaliť si môžeš aj svojho obľúbeného plyšáka, ktorý ti zapózuje s výhľadmi.
  • Mapa alebo aspoň trasa v mobile sa tiež môže zísť.

Toto všetko by si na jednodňovú turistiku mal/mala zbaliť do 30/35 litrového batoha. Posledná podstatná vec? Samozrejme poistenie na hory, a to buď krátkodobé, ktoré vybavíš online za pár minút. Alebo ak si na horách často a nechce sa ti na poistenie myslieť extra pred každým výletom, staň sa členom/členkou nášho turistického klubu! Členstvo ti zabezpečí poistenie na celý rok.

Bezpečne priatelia!

Máš tip k výbave a výstroji, o ktorý sa chceš podeliť?

Ak by si potreboval/a poradiť ohľadne vybavenia, oblečenia alebo výstroje, určite nám napíš na pato@hikemates.com! A ak máš tipy na vylepšenie komfortu na zimnej túre, určite ich radi zapracujeme, daj nám ich tiež vedieť :).

Zimu na horách netreba nikdy podceňovať. Tento článok sme pre teba pripravili v spolupráci s poisťovňou UNION lekárom vrtulníkovej záchrannej zdravotnej služby a horským vodcom UIAGM Jankom Kořínkom, aby sme sa všetci cítili v zime na horách čo najbezpečnejšie, a aby sme sa domov z výletov vracali bez zlých skúseností.

Aby si v zime na nič nezabudol, odporúčame Ti aj článok o základných pravidlách na horách v zime a článok o príprave a plánovaní zimného výletu.

PS: Nezabudni nás sledovať na Instagrame @wearehikemates a svoje dobrodružstá označiť hashtagom #wearehikemates!

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *