Čarovné Bavorsko a via ferrata pre začiatočníkov

Tento článok pre Hikemates napísala Jesika Žáková.

Nenáročná Mittenwalder Höhenweg trasa je klasifikovaná ako level B, a teda ideálna pre začiatočníkov. Čaká vás však niekoľko exponovaných častí a túra rozhodne nie je vhodná pre tých, ktorí majú strach z výšok. Klettersteig (via ferrata po nemecky) vás prekvapí výhľadmi z nadmorskej výšky vyše 2000 metrov. Počas tejto túry zdoláte až 5 vrcholov, čo znamená vysoké prevýšenie, aj záťaž na kolená. 

Pohorie Karwendel

Karwendel je vápencové pohorie, ktoré sa nachádza neďaleko mestečka Mittenwald na hraniciach Nemecka s Rakúskom. Najväčším mestom v okolí je rakúsky Innsbruck, my sme ale na našu túru vyrazili z nemeckého Garmisch-Partenkirchen. Toto horské mestečko je ideálnym východiskovým bodom pre výlety v bavorskej prírode. Výstroj sme si požičali deň pred výstupom, zaplatili sme 25 eur na osobu. Počas tejto via ferrata túry vás čakajú pasáže, ktoré zvládnete aj bez istenia, určite si však pribaľte rukavice, budete ich pri reťazovkách potrebovať.

Karwendel

Lanovka Karwendelbahn

Cesta z Garmisch-Partenkirchen na parkovisko pri základni lanovky Karwendelbahn trvá približne pol hodinu autom. Už pri vstupe do mestečka Mittenwald zachytíte prvé výhľady na pohorie Karwendel. Odporúčame privstať si, na túto 10 až 12-hodinovú túru si doprajte čo najviac času. Rady na lanovku sa plnia už od 7.hod ráno a prvá jazda sa zvykne rýchlo vypredať. Lístok na Karwendelbahn (lanovku), ktorá vás vyvezie až do výšky 2 244 m.n.m, stojí 25 eur na osobu. Výhľad však určite stojí za to, aj keby ste sa chceli miesto turistiky len pokochať a previezť sa lanovkou hore a dole.

Mittenwalder Hohenweg

Mittenwalder Höhenweg – v preklade „Cesta do výšok“ 

Pri výstupe z lanovky sa poslednýkrát pred túrou môžete občerstviť v chatke Tirolerhütte. Tu sme si pozapínali výstroj, hneď vedľa chatky po pravej strane totiž začína výstup na ferratu Mittenwalder Höhenweg. Cesta je dobre značená a po pol hodinke mierneho stúpania vás čakajú prvé vertikálne rebríky, na ktorých si vyskúšate vaše istenie. Ak by ste si ešte pred začiatkom via ferraty chceli zvýšiť adrenalín, vedľa chatky vedie cestička k západnému vrchu pohoria Karwendel vo výške 2 385 m.n.m.: Čaká vás prevýšenie približne 150 metrov a jedna hodina stúpania navyše. My sme však túto zachádzku vynechali a začali priamo na Mittenwalder Höhenweg – na ceste do výšok.

5 vrcholov v jeden deň

Prvé strmé stúpanie po rebríkoch vás zavedie na vrch Severného Linderspitze do výšky 2 374 m.n.m.  Po skúšobných pripnutiach a vypnutiach ferrata setu si na chvíľku odpočiniete po nenáročnej ceste Heinrich-Noe. Postupne sa dostanete k Strednému (2 239 m.n.m.) a neskôr k Južnému Linderspitze (2 304 m.n.m.). Celá cesta vedie po hrebeni pohoria, niektoré úseky sú strmé a úzke, striedajú sa však s bezpečnejšími pasážami po chrbtoch kopcov. Po troch cípoch Linderspitze vás čaká výstup na Sulzliklammspitze (2 323 m.n.m.), pri ktorom je obzvlášť potrebná helma, hrozí tu totiž nebezpečenstvo padania skál. Výhľady, ktoré vás doteraz sprevádzali, rozhodne stoja za kúsok adrenalínu. Pokiaľ ste doteraz mali pocit, že istenie nepotrebujete, prichádza exponovaná úzka časť, v ktorej sa niet naozaj čoho pridržať a jedinou vašou istotou bude váš ferrata set. Po zdolaní posledného vrchu Kirchlspitze vo výške 2 302 m.n.m. nasleduje už len cesta dole k zaslúženému oddychu na chate Brunnsteinhütte. 

cesta na Brunnsteinhutte

Horská chata Brunnsteinhütte

Cesta k chate Brunnsteinhütte v nadmorskej výške 1 506 m.n.m. vedie úzkymi serpentínami. Pri najnižšom bode sedla sledujte značku, ktorá vedie naspäť do mestečka Mittenwald. Cez borovicový les sa dostanete k chate, kde vás čaká tradičné bavorské občerstvenie. Praclíky síce nemajú, určite si však po dlhom dni pochutnáte na nemeckom pivku a špecialite „Käsespätzle.“ Pokiaľ ste si rovnako ako my zvolili jednodňový výlet, a plánujete sa ešte dostať naspäť na parkovisko, odporúčame vyraziť z chaty ešte pred západom slnka. Čaká nás jemné, ale zdĺhavé klesanie a cesta vedie hlbokým lesom. 

Prekvapenie na záver

Po ceste vás v lesíku čaká milé prekvapenie, a tým je „oslík s kozliatkami“. Naša kamarátka nás na to upozornila už pri výstupe, oslíka videla vraj na tom istom mieste aj pár rokov dozadu. Milé spestrenie výletu, v Bavorsku sa totiž nemusíte báť medveďov, ani jeleňov v ruji.

Výstup nie je technicky tak náročný, ako zdĺhavý. My sme si výlet predĺžili najmä neustálym fotením a nakrúcaním, ale posúďte sami, nestoja tie výhľady za to?

Aké sú vaše prvé skúsenosti s ferratou? Podeľte sa s nami.

Sledujte viac z dobrodružstiev v horách doma, aj v zahraničí na @jesikazakova

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *