ČIERNA HORA AUTOM

Tento blog pre #hikemates napísala šikovná nová bloggerka Tereza Holubová.

Krajiny Balkánu patria medzi najobľúbenejšie a najnavštevovanejšie dovolenkové destinácie. Sú pomerne blízko, cenovo dostupné s krásnymi prímorskými mestami a plážami. Čierna Hora však patrí medzi tie vzdialenejšie, no za to skrýva mnohé ďalšie dobrodružstvá, ako len kúpanie sa v mori.

Samotné plánovanie už dokáže byť zážitkom

Cestovať autom je asi to najlepšie rozhodnutie, ktoré môžete urobiť. Ak sa necítite na 12 hodinovú cestu zo Slovenska, v Čiernej Hore sa auto dá požičať snáď na každom kroku. Takýto trip však môže začať už od samotného plánovania a balenia.

Dôležité sú dva zoznamy. Ten, čo chcete vidieť a ten, čo si máte so sebou vziať. Ten prvý je nevyčerpateľný. A verte, že začína vetou: „Aha, aj toto chcem vidieť.“ A končí vetou „Wau a stihneme aj toto ?“ Čierna Hora je úžasná tým, že sa autom dostanete skutočne všade. Utáboriť sa môžete na každom kilometri a fazule si môžete uvariť priamo pod majestátnymi štítmi. V priebehu pár hodín sa dokážete presunúť z rušných prímorských miest do tichých, dych berúcich hôr. A stačí Vám na to len auto, spacák, jedlo a nejaké to oblečenie v prípade každého počasia.

Oddych na začiatok

Cesta začína v prímorských mestách stvorených na oddych. Dlhé rozprestierajúce sa pláže s krásnymi západmi slnka. Budva je rušné turistické letovisko, ktorému nevidíte z jedného konca na druhý. Ak si stihnete ráno obsadiť to svoje lehátko, vyhrali ste. Ak nie, za pár drobných sa môžete loďou previesť na ostrov Sv. Nikola, ktorý je priamo oproti. Trochu pripomínajúci miesto, kde zastal čas no s nádhernými tyrkysovými plážami obklopenými mohutnými skalnatými útesmi pripomínajúce akúsi scénu z Avatara.

Treba si vedieť aj vychutnať

Večery je doslova potrebné stráviť v historickej časti mesta. Vychutnať si dobré jedlo, dobé víno počúvať prenikavý talent pouličných umelcov a prechádzať sa úzkymi kamenistými uličkami dávno po zotmení.

Prímorských hotelíkov a penziónov je v celej krajine skutočne mnoho. A to je niekedy výhoda. Kotor je síce viac obkolesený prístavmi ako plážami, no zato taktiež ponúka krásy historického mesta. A dostanete sa do neho z takýchto ubytovaní za pár minút. Večerný západ slnka nad celým Kotorom. Tomu sa hovorí dobre investovaných 8€. Nad mestom sa pýši vyhliadka, kde túto predstavu dokážete premeniť na skutočnosť. Nezabudnite si však so sebou vziať náhradné tričko. Ak zabudnete na vodu, milo Vás na samom vrchole poteší pani, ktorá v malej ruiničke predáva vodu aj pivo.

Medzi mestá, ktoré sa oplatí navštíviť patria aj Tivat, Herceg Novi či hlavné mesto Čiernej Hory Podgorica, ktorá už ale nie je prímorská.

Krížom cez samotu

Ďalšia zastávka Biogradska Gora. Národný park, pokrývajúci severozápadnú časť pohoria Bjelasica od rozprávkovo tyrkysovej rieky Tara po najvyšší vrchol pohoria. Žiadnz hotel, žiadne obchody. Turisti prechádzajúci sa popri jednom zo šiestich ľadovcových jazier, nádhernom Biogradskom jazere obklopenom hustým lesom. 7 kilometrov nad týmto jazerom však začína neuveriteľné dobrodružstvo. Kľukaté lesné cestičky Vás zavedú k malému kempu kde Vám domáci pripravia tú najchutnejšiu čerstvú rybu. Ak si chcete od spania v aute oddýchnuť, môžete stráviť noc v skutočne chutných malých kučiach dva krát dva metre, kde sa zmestíte presne dvaja. Ráno môže začať.

Čierna Hora je hlavným turistickým lákadlom najmä pre milovníkov offroadu. Zakúpite si „povolenie“ na prejazd cez národné parky a môžete sa voziť po množstve kľukatých posplietaných vysokohorských trasách.

Je to ale poriadny zážitok prejsť tieto kilometre pešo. Vystúpite pár kilometrov nad kemp a pred Vami sa postupne začnú objavovať široké pláne, kde tu nejaká krava či strom a najmä nekonečné výhľady. Ako prvý sa Vám naskytne pohľad na najvyšší vrch Crna Glava (2139m). Ďalej Zekova Glava (2117m) či Troglava (2072m). Jednoducho neviete, kam sa máte skôr pozerať. Ste tam len vy a ticho. Po celom parku vedie množstvo turistických trás stále s krajším a krajším cieľom. Mnohé z nich však trvajú aj desať hodín.

Neuveriteľný Durmitor

Čierna Hora má okrem mesta Kotor v zozname svetového dedičstva UNESCO aj jeden z najkrajších národných parkov sveta – Durmitor. Durmitorské vrcholy pripomínajúce naše Vysoké Tatry. Snáď najväčší rozdiel je v tom, že obyčajná cesta pre dopravu vedie skrz celý Durmitor vo výškach, kde sa množstvo ľudí neodváži vystúpiť na turistiku. Očarujúce. Až 60 kilometrov značených turistických trás tam na Vás čaká. Zdolať môžete vrcholy ako Bobotov Kuk (2522m), Savin Kuk (2313m), Crvena Kuk (2175m), Medjed (2287m) a mnohé iné.

My sme sa rozhodli zdolať ten najznámejší – Bobotov Kuk. So začiatkom pri turistickej značke Sedlo cesta hore trvala približne dve a pól hodiny a 6 kilometrov. Začínate vchádzať do doliny, ktorú zakrývajú stále vyššie a vyššie štíty. Priam neuveriteľne tvarované kopce sa Vám začnú hrať s Vašou fantáziou a vy začnete mať pocit, že sa každú chvíľu pred Vami objaví trol či iná rozprávková bytosť. Každý kameň, na ktorý stúpite pripomína skelet dinosaurov, ktorý vyrašil spod zeme.

Dostanete sa až ku stretu viacerých turistických trás Zeleny Vir a nad Vami sa už začne pýšiť ten majestátny Bobotov Kuk. Vtedy začína kilometer s najvyšším prevýšením a vy si už pomáhate reťazami či vlastnými rukami. Od ďalšej turistickej zastávky Vás už delí len kilometer po úzkych cestičkách a kameňoch, kedy nie je dobré pozerať sa tam. Samotný vrchol Vám však naskytne neopakovateľné sa výhľady.

Canyon Nevidio

Po ceste naspäť je ešte nevyhnutné navštíť Canyon Nevidio. Nevidio znamená neviditeľný a podľa domácich sa tak volá preto, lebo si ho až do roku 1965 nikto nevšimol. Keď však ku nemu dorazíte, poviete si, ako sa len dal prehliadnuť? Tajomný 4,5 kilometra dlhá roklina s riekami a vodopádmi padajúcimi vyše 100 metrov. Canyoning tu je nezabudnuteľná skúsenosť a zážitok. Ďalej sa presunieme na obed do horského mesta Žabljak, ktoré je turistickým centrom Durmitoru a leží vo výške 1465 metrov. Nezabudnime ešte na Zip Line ponad rieku Tara a môžeme si odškrtnúť, že nám Čierna Hora zo seba ukázala to najviac, čo mohla.

Tento blog pre vás napísala naša nová bloggerka Tereza Holubová. Pridaj sa aj ty k #hikemates bloggerom a podeľ sa o svoje zážitky, inšpiruj ostatných svojim príbehom! Stačí, ak pošleš email s tvojou predstavou na zuzka@hikemates.com. Tešíme sa na tvoje príbehy.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *