Inšpirujte sa nenáročnou turistikou na Liptove

Prekrásny región, ktorý má svoje miesto v srdci nejedného horala. Spojením hôr a zelených zvlnených lúk, dolín pretkaných tiesňavami, vodopádmi a termálnymi prameňmi je Liptov, krajinou jedinečných zážitkov a vyhľadávanou lokalitou pre rodiny s deťmi. Turistické chodníky aj vyšších vrchov sú lanovkou na Chopok a Malino Brdo ľahko dostupné aj pre menej zdatných turistov. V tomto článku by som však rada vyzdvihla práve tie menej vytŕčajúce vrcholy s nečakanými výhľadmi a podmanivou scenériou. Ukážem vám ako dokáže taká nenáročná turistika dolinou či zážitok neobyčajne obyčajného kopca na Liptove, konkurovať Chopku či Ďumbieru.

Čerenová skala a najstarší kostolík Liptova

Nenápadné skalné bralo Chočských vrchov, prekvapí svojim výhľadom. Stolová skala, nazývaná aj ako Jánošíkov stôl, je pýchou masívu Čerenová (1221 m). Z tej ohromujúcej terasy učupenej medzi „skutočnými“ kopčiskami, chcete hľadieť každý deň. Ten pohľad si jednoducho zamilujete a ľahko sa stane vašim najobľúbenejším.

Čerenová skala

Aj nenáročná trasa môže potrápiť

Čerenová skala je dostupná z obce Liptovská Anna. Ak prichádzate autom, môžete ho zaparkovať na námestí, alebo priamo v ústí doliny. Je až neuveriteľné, že i napriek výnimočnosti tohto vrchu, máme dočinenia s menej známym kopcom. Trasa nie je frekventovaná a mohli by ste sa stretnúť s lesnou zverou, takže o sebe horám dajte vedieť.

Výstup je pomerne prudký, no našťastie netrvá dlho (približne 45 minút). Lesná cesta doliny vás asi po 100 m dovedie k odbočke. Vpravo pokračujete ešte pár metrov po zvážnici než narazíte na vyznačený chodník vľavo do lesa. Trasa na mape nie je oficiálne vyznačená, avšak práve v tomto bode sa stretnete s červenou značkou, ktorá vás odprevadí až k vrcholu. Chodník vedie serpentínami v hustom lese a jeho terén je už miestami prudší. Aj nenáročná trasa môže potrápiť, najmä pri zostupovaní s nosičom. Myslite na kvalitnú trailovú obuv a pribaľte paličky. V celkovej dĺžke 3 km prekonáte prevýšenie 380 m a výživné stúpanie vám tesne pod vrcholom môže znepríjemniť šmykľavá suť. Turistiku však zvládnu aj podstatne menší turisti a intenzívny vrcholový zážitok predsa len tie rozpálené stehná odfúkne z hlavy.

Čerenová skala

Už z poslednej serpentíny uvidíte drevený kríž. Vľavo na strome je skrinka uchovávajúca vrcholovú knihu a zátišie širokej skalnej plošiny tvoria borovice, ako vyrastené pre pôžitkárov visiacich v hamaku nasávajúc božskú atmosféru. Pohľad z tohto nenápadného vrchu je tak podmanivý, že vám vyrobí zimomriavky po tele. Zo skalnatej terasy máte Liptov, v popredí s Liptovskou Marou, obklopený Nízkymi a Západnými Tatrami ako na dlani.

V obci Liptovská Anna sa hneď v úvode trasy nachádzajú ruiny ranogotického kostolíka sv. Anny. Bol postavený na prelome 13. a 14. storočia a je považovaný za najstarší kostolík Liptova. Svojou maličkosťou a jedinečnosťou je porovnateľný so zážitkom tohto vrchu a určite si rovnako uchmatne z vašej pozornosti.

Kostol sv. Anny

Kvačianska a Prosiecka dolina

Inšpirovať miestom, ktoré vo vás dlhý čas nezanechalo svoj odtlačok, by bez úprimnosti nebolo vôbec jednoduché. Kvačiansku dolinu som bez bicykla nikdy nevnímala tak atraktívne, ako mi ju ukázal on. Až keď som s ním utekala lesnou cestičkou a zastavovala pri každej šiške, kvietku a lístku. Až keď sme spoločne hádzali žabky a púšťali improvizované plavidlá ku dnu jazierok a kaluží. Keď som zápasila s kozou o poslednú chrumku a pišťala s ním pod ľadovými kvapkami potoka stekajúceho do mlynu, až vtedy som pochopila aký je zážitok Kvačianskej doliny dojemne krásny.

Kvačianska dolina

Okruh z obce Kvačany

Prejdite sa nedotknutou scenériou, tých najkrajších dolín Chočských vrchov a objavte ich veľkoleposť spolu s deťmi. Trasa z obce Kvačany je plná výhľadov na skalné bralá okolitých hôr a prírodné skvosty doliny. Z vrchu Roháč uvidíte tie najkrajšie výhľady do tiesňavy a pohľad z drevenej terasy Malého Roháča priamo do kaňonu vám zamotá hlavu.

Nenáročná lesná cestička značená červenou farbou je doplnená náučným chodníkom, vďaka ktorému sa s dolinami môžete bližšie zoznámiť. Na trase si všímajte nenápadné odbočky k vyhliadkam, no buďte opatrní. Vyšľapané cestičky k vyhliadkam, nie sú istené a rozdrvený vápenec tu poriadne šmýka. Zvlnený chodník vás po 4 km dovedie až ku starým vodným mlynom na Oblazoch, ktoré nadchnú nie len malých objaviteľov. Zaujímavé expozície vám predstavia mlyn aj pílu v celej svojej kráse. Lúka pri zurčiacom potoku je ideálnym checkpointom medzi dolinami. Nájdete tu aj hojdačky a vytrvalo hladné kozy, ktoré sa neštítia odhryznúť vám od úst, dokonca ani ponoriť hlavu do batohu, kým sa nepozeráte.

Ak sa rozhodnete pokračovať a budete sledovať modré značenie, neďaleko si môžete pozrieť Ráztocký vodopád, no najkrajší je na Jar. V letných mesiacoch zvykne vysychať spolu ako i potok popri chodníku tiahnucemu tiesňavami Prosieckej doliny. Na konci Prosieckej doliny vás žltá značka dovedie späť ku parkovisku v ústí Kvačianskej doliny. Je tu možnosť posedenia a občerstvenia v lone prírody.

Mlyny na Oblazoch

Ak by ste si radšej oblizovali prsty po kvalitnej Lipovskej kuchyni, môžem vám odporúčať neďalekú Kolibu Grétu, Villu Betulu alebo Gazdovský dvor.

Z Liptovského hradu do prameňa

Zrúcanina Liptovského hradu sa stala mojou srdcovkou medzi ruinami. Faktom je, že je to najvyššie položený hrad na Slovensku, dokonca v celej strednej Európe. Jeho výška (999 m) teda predstavuje skutočne impozantné výhľady. Moju hlavu zamotal pre niečo ešte celkom výnimočné. Obľúbený chodník od termálneho jazierka z obce Kalameny vás povedie cez lúku plnú kvetov a s pohľadom do doliny, ktorý mi pripomenul obrazy Martina Benku. Len niekoľko chalúp obklopených mohutnými horami a zvlnenými lúkami, na ktorých sa pasú ovce. Liptov, je prudko Slovenská záležitosť a je priam nemožné, nenakaziť sa jeho úžasnou atmosférou.

Liptovský hrad

Liptovský hrad, nazývaný aj ako Sielnický, je dostupný taktiež z Lúčok a Bukoviny, ale úmyselne som podčiarkla trasu z Kalamien. Žlté značenie vás miestami síce potrápi, no len čo sa ocitnete na lúke, prestanete vnímať akékoľvek stúpanie. Od Sedla pod Kráľovou chodník pokračuje zvážnicou v riedkom lese. Niekoľko strmších serpentín vás dovedie ku kovovému rebríku tesne pod vrcholom. Rebrík je dlhý asi 7 m, ale môžete mu plne dôverovať. Keď vystúpite na vrchol a prechádzate padacím mostom, očarí vás veľkolepá Liptovská Mara, Veľký Choč aj Nízke Tatry. Priamo na priestrannom hradnom kopci sa nachádza drevený prístrešok, ohnisko a prekvapia vás aj ručne vyrobené spoločenské hry.

Modrá značka je náročnejšia

Túra je zvládnuteľná bežným turistickým tempom do 2 hodín na vrchol aj späť. S menšími turistami ju zvládnete do 3 hodín, s ešte menšími do 2,5 hod. Ak si vyberiete žlté značenie, stúpanie (403 m) trasy vám pri hltaní výhľadov ubehne prirýchlo. Navyše výškové metre sú viac menej príjemne rozložené. Mohli by ste si tiež urobiť okruh a zísť/vyjsť po modrej značke, no táto strana je omnoho náročnejšia. Trasu nájdete aj tu. Modré značenie vedie strmým chodníkom v lese takmer bez možnosti výhľadu. Pri zostupovaní sa vám môže pod nohami šmýkať suť a naopak výstup by mohol znamenať poriadnu skúšku kondície. Keď s modrou značkou zostúpite do doliny, určite vás poteší originálna studnička „Anička“, ktorú zrejme tvoril zanietený rezbár.

Po turistike by mohlo byť príjemné ponoriť sa do termálneho prameňa, avšak skôr sa vám ujde miesto v týždni. Ak chcete deň zakončiť kvalitne stráveným oddychom v príjemnom prostredí, môžem vám odporúčať Čutkovskú dolinu. V kolibe U dobrého pastiera, varia široko-ďaleko snáď tie najlepšie bryndzové halušky a atrakcií pre deti, je tu absolútne nekonečno.

Malebný Podšíp

Originálny skanzen uprostred prírody, ku ktorému vás dovedie turistická značka. Toto výnimočne romantické miesto je klenotom Liptova a ručím vám za hrejivý pocit v srdci vždy, keď sa tu znovu vrátite. Z niekoľkých drevených chalúp cítiť horalský život Liptákov. Dokonalosť dotvárajú skalné bralá Šípu, výhľad na vyčnievajúci Stoh a Rozsutec vedľa panorámy celej Malej Fatry.

Výhľad z Podšípu

Rozprávková dedinka, leží na lúke pod vrcholom Zadného Šípa v nadmorskej výške 795 m. Najrýchlejšia trasa vedie zo Stankovian po zelenej značke a výstup trvá niečo vyše hodiny. Prevýšenie (320 m) na trase pozbierate pomerne rýchlo, no nie je to nič úmorné. Chodník vedie prevažne serpentínami v príjemnom lese. V prvej tretine trasy narazíte taktiež na prameň, ktorý turistike dopĺňa ďalší kúsok pokoja. Zo Stankovian do osady vedie aj dlhšia, no menej strmá cyklotrasa. Prechádza okolo termálnych prameňov, ktoré miestni obyvatelia udržiavajú a dá sa tam vraj aj okúpať v jazierku so schodíkmi. Ak máte viac času (4,30 hod.), môžete si zo Stankovian spraviť zeleno-žltý okruh cez Šíp (1170 m) a jeho tri vrcholy alebo vystúpiť z Dierovej v Kraľovanoch.

Chaty sú v súkromnom vlastníctve a pekne udržiavané. Niektoré drevenice prechádzajú rekonštrukciou využitím pôvodných technológií aby sa zachovala ich pravá hodnota. Na túto tému sa v osade konajú aj workshopy o práci s drevom ako tradičným materiálom v ľudovom staviteľstve na Slovensku. Je reálne si chalúpku prenajať, no ešte skutočnejšie je bivakovanie pod holým nebom pekne pri ohníku, priamo v osade.

Osada Podšíp

Legendárne syry a pekáreň na Salaši

Ak dnes ešte nemôžete ostať, určite na ceste domov neobíďte Salaš Krajinka. Nie len poctivá Liptovská kuchyňa vám ulahodí aj na duši. Áno, často sa stáva, že sa pred reštauráciou tvorí šóra vyčkávajúca voľný stôl. No nezabudnite si hotovosť (platba kartou, nie je možná )a pri odchode sa nabaľte kvalitným syrom a chrumkavým pečivom z pekárne salaša. Malebné miesto poteší aj deti množstvom zaujímavých atrakcií v podobe zvieratiek na farme, ale rovnako tak pec ježibaby z perníkovej chalúpky vzbudzuje detské skúmavé pohnútky.

Neznáma Demänovská hora

Tento tip sa nám síce doposiaľ nepodarilo overiť na vlastné nohy, ale chcem sa s vami podeliť zatiaľ len s myšlienkou, ktorá sa mi už dlhší čas rozvaľuje v hlave. V Demänovskej doline môžete vidieť miesta, ktoré turistami praskajú vo švíkoch (úmyselne ich v tomto článku obchádzam), ale nájdete tu i zrovnateľne krásne, tajné zákutia. Jedným z nich je i nedotknutá dolina Vyvieranie pripomínajúca divokú roklinu alebo Demänovská hora s neopozeranými výhľadmi.

Najjednoduchšiu trasu na vrchol Demänovskej hory nájdete aj tu. Mňa však zaujal okruh cez neprebádanú dolinu Vyvieranie. Prejdete na nej 13 km a prekonáte približne 750 výškových metrov. V jej závere sa k východiskovému bodu Demänovskej jaskyni slobody môžete pokojne zviesť pomerne frekventovanou verejnou dopravou z autokempingu Bystrina.

Dolina Vyvieranie (zdroj: internet)

Keď sa pri Demänovskej jaskyni slobody budete držať zelenej značky, onedlho budete v plnotučnom lese prechádzať korytom potoka. Na niektorých miestach je trasa vedená mostíkmi a inde narazíte aj na nenáročnú retiazku. Serpentínami vystúpite do Iľanovského sedla, odkiaľ vás žlté značenie povedie príjemným traverzom až pod Demänovskú horu. Na jej úbočí vytŕča skalná plošina podobná terasám pompéznej Poludnice či Ohnišťa. Tu si môžete vychutnať jedinečné výhľady do Demänovskej doliny, na Liptovskú Maru či hrebeň Nízkych Tatier a odfuknúť pred náročnejším stúpaním. Chodník sa výrazne zdvihne, no netrvá dlho a vrchol Demänovskej hory vás odmení kruhovým výhľadom. Zostupovanie je taktiež strmé len tesne pod vrcholom a neskôr prejdete do nekonečných serpentín. Približne v strede trasy k ATC Bystrina, narazíte na lavičku s dokonalým výhľadom na Pavčinu Lehotu a Veľký Choč.

Nezabúdajte na poistenie na hory

Ak ste pripravení na vaše spoločné outdoorové dobrodružstvá, zvážte členstvo v Hikemates, ktoré vybavíte online a bez zbytočných starostí. Okrem podpory najrozšírenejšieho oddielu KST v jeho aktivitách, získate komplexné poistenie na hory, zľavy na ubytovanie do výšky až 50% a pozvánky na zaujímavé akcie. Chcem sa stať členom Hikemates! Myslíme aj na outdoorových rodičov a aj pre rodiny s deťmi už máme v Hikemates pripravené výhodné členstvo s poistením! Pre bližšie informácie, kliknite tu.

Moja osobná recenzia na turistiku s bábätkom

Vždy som bola dobrodruh, no ako mama trávim v prírode neporovnateľne viac času ako predtým, no celkom inak a ešte inakšie.

Ďumbier

Adamko sa do náručia prírody akoby narodil. Kolísanie trailovými cestičkami si zamiloval na prvú, 6-týždňovú slinu a tvár mu dnes pokrčí, len ak mu vezmete výškový meter z výhľadu. Jeho prirodzená láska k prírode mi ukázala zázračný trik, ktorý spoľahlivo odfúkne všetky chmúry aj z detskej hlavy. Každý rodič chce svojmu dieťaťu odovzdať ten najlepší kúsok seba a niet krajšieho daru akým je spoločný čas. Naše spoločné vrcholy sú slovami neopísateľné, no viete si predstaviť aký osobnostný upgrade môžeme deťom v zážitkoch odovzdať a ten vlastný s nimi zažiť. Prajem vám krásne zážitky na horách s vašimi najmenšími, Nika.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *