Kozlica – skrytá krása pohoria Tribeč TIP NA TRIP

Keď sa povie Tribečské pohorie, každého hneď napadne Zobor, Žibrica alebo Veľký Tribeč. Niet divu, sú to predsa najznámejšie vrchy tohto pohoria. Ale čo taká Kozlica? Počul/a si už o tejto hôrke? Je to málo známy, nevysoký vrch (498 m.n.m.) na Tribeči s unikátnymi výhľadmi.

Odkiaľ sa na vrch Kozlica odstaneš?

Východiskové body na túru sú rovno tri:

  • Klátova Nová Ves – časť Sádok
  • Cibajka – pri Klátovej Novej Vsi
  • Krnča

My sme si vybrali trasu z obce Krnča a výstup by nám mal trvať menej ako hodinku.

Bez odvahy to nepôjde

Ak toto miesto nepoznáš, tak na výstup budeš potrebovať trošku viac odvahy. Prečo? Lebo na vrch Kozlica nevedie žiaden značený turistický chodník. Musíš sa spoľahnúť len na GPS v mobile, mapy.cz alebo vlastnú intuíciu 😊

Kde začneme?

Auto zaparkujeme na neplatenom malom parkovisku, na konci dedinky Krnča, pri rázcestí „Krnča, Kameňolom“. Pri rázcestí sa asfaltová cesta delí. Ak pôjdeš doprava, tak sa dostaneš ku kameňolomu. My pôjdeme doľava, a neskôr vojdeme do lesíka. Tu ti ešte viem poradiť, že z asfaltky odbočíš na prvej odbočke do lesa, po ľavej strane.

Mierne stúpanie v tieni stromov

Ďalej už nechám na teba akú navigáciu si vyberieš. My sme mali zapnuté GPS v mapy.cz, a naozaj sme ani raz nezablúdili. Stúpanie je mierne, spočiatku je les vedľa nás trošku zarastený, no po chvíľke sa nám otvorí nádherný les, kde medzi stromami dovidíme naozaj ďaleko. Dokonca sme videli aj jeleňa, ktorý bežal kúsok od nás.

Pod Kozlicou to dá trošku zabrať

Les je aktuálne plný černíc, kvietkov a hríbov. Keď sa budeš kochať ako ja, ani nezbadáš a dostaneš sa pod posledný úsek stúpania. Ten mi dá najviac zabrať z celej trasy, ale nie je to nič strašné. Len je to úsek, kde sa človek z túry najviac zapotí (teda aspoň ja :D)… Vyjdeme tento kopček a otvoria sa nám prvé výhľady na vrchy pohoria Tribeč.

Ocitneme sa v malom raji

Ďalej stúpame po hrebeni, ktorého západný breh je takmer úplne odlesnený, až po vrch Kozlica. Kocháme sa výhľadmi po našej pravej strane. Miestami mám pocit ako keby som bola v Malých Karpatoch. Neverím, že som o tomto mieste doteraz nepočula. Je to naozaj krásne a kľudné miesto. Po 40-45 minútach pohodovej chôdze prichádzame do nášho cieľa, na hôrku Kozlica.

Kozlica, vrch s unikátnymi výhľadmi

Na vrchu bola tento rok (2023) osadená nová tabuľa s názvom tejto hôrky. Nájdeš tam schránku s knihou a tiež aj príjemné posedenie, kde sa môžeš rozložiť a občerstviť. My si tu rozložíme hamak, ktorý máme kúpený už 3 roky, no svoju premiéru má až na tomto kopci :D. Užívame si to ticho a kľud s výhľadmi na najvyššie partie tribečského masívu. Na druhej strane vidieť kameňolom a obec Krnča, okresné mesto Topoľčany, nekonečnú rovinu Podunajskej nížiny, ktorú zatvárajú vlnky Považského Inovca.

Viac o slovenských horách, mojich túrach a výletoch si môžeš pozrieť aj na mojom profile @krizanka

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Bea Križan

Milovníčka hôr a prírody :)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *