sedlo_pod_ostrvou_hikemates

TIP NA TRIP VLAKOM – výhľady zo Sedla pod Ostrvou

Krásne výhľady, dve horské chaty, tatranská príroda, symbolický cintorín pod skalnou stenou. To je tatranská klasika, túra do Sedla pod Ostrvou. Jednoduchá túra vhodná aj pre začiatočníkov a rodinky s deťmi.

S nadmorskou výškou 1 984 m n. m. je Sedlo pod Ostrvou pre turistov prístupné celoročne a ponúka obľúbené fotogenické pohľady do Mengusovskej doliny a na okolité štíty.

Sedlo pod Ostrvou sa nachádza na červenej značke Tatranskej magistrály medzi Popradským a Batizovským plesom, smerom na Sliezsky dom.

A čo je na tomto výlete najlepšie? Môžeš ho absolvovať bez auta! Táto túra totiž začína a končí na vlakovej stanici. Celú trasu tohto výletu nájdeš na mapy.cz.

idemevlakom

Trasu začínaš priamo na vlakovej stanici

Tvoj výlet začína na vlakovej stanici Popradské Pleso. Presné vlakové spojenie si pred výletom vyhľadáš na stránke Železničnej Spoločnosti Slovensko  www.zssk.sk.  Zo stanice „Popradské Pleso“ ťa bude približne hodinu viesť modrá turistická značka až k samotnému Popradskému plesu. Na začiatok výletu ťa čaká prechádzka po ceste lemovanej tatranskou prírodou a štítmi mihajúcimi sa v pozadí.

Túto cestu s primeranou kondičkou zvládneš aj s kočíkom alebo na bicykli. Výborné je, že táto časť trasy sa dá bezpečne absolvovať aj za upršaného počasia.

Okolie Popradského plesa je ako z rozprávky. Nádherná tatranská príroda, tyrkysová voda plesa a dve horské chaty. Majláthova chata a Horský hotel Popradské pleso. Obe chaty sú veľmi útulné a majú medzi turistami obľúbenú a vychýrenú kuchyňu. Jedlá tu majú nádych slovenských klasík a na svoje si prídu aj milovníci parených buchiet. Tie miestne sú totiž domáce, plnené čučoriedkovým džemom. Odporúčame ich všetkými desiatimi.

Poprechádzať sa vieš okolo plesa, kde vedie malebný chodník s výhľadom na chaty, navštíviť symbolický cintorín obetí hôr alebo sa vybrať do strmšieho terénu, smerom do Sedla Ostrva.

Na otočku alebo s nocľahom

Je na tebe, či si tento výlet naplánuješ ako jednodňový, na otočku, alebo ako dvojdňový s nocľahom na jednej z dostupných horských chát. Ak si dobrodružnejší typ, nocľah na chate ti vrelo odporúčame. Môžeš si privstať a vychutnať si prvé slnečné lúče dopadajúce na štíty v úplnom tichu a pokoji, ktoré Tatry v skorých ranných hodinách napĺňajú.

Ubytovanie na chate je určite potrebné rezervovať v predstihu, k dispozícii sú izby s posteľnou bielizňou, turistické ubytovanie pre väčšie množstvo osôb alebo aj matrace s potrebou vlastného spacáku na povale.

Pri Popradskom plese nájdeme aj veľmi známe miesto, kde je pripravená vynáška pre dobrovoľných nosičov smerom na Chatu pod Rysmi. Dobrovoľným nosičom sa môže stať každý turista ochotný prihodiť si do batoha zopár kilo navyše. Výber je zväčša zo surovín ako mlieko, vody, olej, múka, ale pripravené bývajú aj plynové bomby, ktoré chatár na vynášku pripraví. O tomto dobrodružstve sa dočítaš viac v našom článku TIP NA TRIP VLAKOM – RYSY.

Výstup do Sedla pod Ostrvou

Potom, ako si vychnutnáš buchty na chate, pokocháš sa výhľadmi, prejdeš sa okolo plesa a na cintorín, je čas vybrať sa do nášho cieľa. Výstup do samotného sedla začína pri turistickom smerovníku pri Popradskom plese a držíš sa červenej značky ( Tatranská magistrála). Začínaš pri Horskom hoteli Popradské pleso. Po niekoľkých minútach prejdeš cez malý drevený mostík ponad Ľadový potok, od ktorého sa začína takmer nepretržité traverzové stúpanie až do sedla. Trasa vedie po jednoduchom kamenistom chodníku. Výstup podľa kondičky trvá približne hodinku aj s prestávkami.

Neprístupný vrchol Ostrvy

Počas výstupu do Sedla pod Ostrvou sa môžeš takmer nepretržite kochať panoramatickými výhľadmi na ľadovcami vytvorenú Mengusovskú a Zlomiskovú dolinu a na známe štíty ako Patria, Dračí štít, Mengusovské štíty či Vysoká. Vrchol Ostrva 1 984 m n. m. je od sedla vzdialený len pár výškových metrov a približne necelých desať minú cesty.

Na vrchol však nevedie značený turistický chodník. Aj keď zo Sedla pod Ostrvou bez problémov na vrchol vidíš a prístupová cesta k nemu predstavuje len mierne stúpanie. Keďže sa jedná o neznačenú trasu a neoficiálny chodník, odporúčame ti zostať iba v sedle.

Po červenej Tatranskej magistrále

Oproti vrcholu Ostrva sa vypína vrchol Končitá. Trasa na tento vrchol však tiež nie je značená a na výstup je potrebný horský vodca alebo sprievodca.

Jediným priechodným chodníkom teda zostáva červenou značená Tatranská magistrála, ktorá zo Sedla pod Ostrvou pokračuje ďalej k Batizovskému plesu a Sliezskemu domu. Prísť sa po nej dá až na jej samý koniec pri Bielych plesách v Belianskych Tatrách, ktorý je približne 45 km vzdialený.

A ide sa naspäť k plesu

Svoj dnešný najvyšší bod si dosiahol/dosiahla v samotnom sedle a čaká ťa teda už iba spiatočná cesta. Aby si ale nemusel/a lemovať ten istý chodník, zvoliť môžeš inú trasu. Po zostúpení zo serpentín späť k Popradskému plesu sa vyber po žltej značke smerom k symbolickému cintorínu.

Nevynechaj symbolický cintorín

Vzdialené 10 minút od Popradského plesa po žltej značke leží symbolické pietne miesto, venované obetiam Vysokých Tatier, ale aj iných svetových hôr. Vysoké Tatry si každoročne vyžiadajú niekoľko ľudských životov, ktorých pamiatku si môžeš uctiť práve na tomto mieste. Pamätné tabuľky tu majú i najslávnejší lezci Slovenska, ktorých žiaľ postihol tragický osud.

Napríklad ide o štvoricu špičkových himalájskych lezcov svetovej úrovne Becík, Božík, Jaško, Just, ktorí zahynuli pri zostupe z Everestu po dosiahnutí jeho vrcholu ťažkou Boningtonovou cestou bez použitia umelého kyslíku.

Uprostred riedkeho, skalného lesíka tu popri chodníku stoja ľudovými vzormi maľované drevené kríže. Na skalách sú pribité pamätné tabule. Je tu zopár lavičiek a nesmie chýbať kaplnka. Z miesta je cítiť úctu a pokoru.

Z vlakovej stanice Štrbské Pleso

Ak by si chcel/a ešte ďalšiu alternatívu pre tento výlet, celý výstup do Sedla pod Ostrvou vieš začať aj na vlakovej stanici Štrbské Pleso. Ďalej sa od hotela Patria sa budeš držať červenej turistickej značky a po približne hodine a pol prídeš na Popradské pleso. Presnú trasu tejto alternatívy nájdeš tu.

Nezabudni na poistenie na hory

Tak ako na každej túre v Tatrách, aj na tejto by si určite nemala zabudnúť na poistenie na hory. Získať ho vieš napríklad aj cez sezónne členstvo v turistickom klube ako je ten náš, KS Hikemates a platí celú sezónu.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *