Turistická obuv BOSP Karpat Sport Denim RECENZIA

Turistické topánky Karpat Sport Denim od slovenskej značky BOSP sú modelom univerzálnej trekovej obuvi, ktorý je určený na outdoorové aktivity, na turistiku v rôznom teréne a v akomkoľvek počasí. Práve vďaka týmto vlastnostiam si nájde svoje miesto v šatníku každého turistu.

Inováciou pri tomto modeli je jeho farebný nadčasový a moderný vzhľad doplnený o technológie, vďaka ktorým je táto obuv ideálnou voľbou na leto aj zimu. Všetky tieto informácie vyzerajú dobre na papieri, ako však model obstál v testovaní? Je skutočne vhodný aj na náročnejšiu turistiku? Dozvieš sa v mojej recenzii :). Moje meno je Mišo a topánky BOSP Karpat Sport Denim som testoval posledného pol roka.

Náhľad do minulosti značky BOSP

Firma vznikla v roku 1957 v prekrásnom meste Bardejov a niesla názov Závody 29. augusta. Ich hlavným cieľom bola výroba kvalitnej športovej, vychádzkovej a vojenskej obuvi, čo sa im aj darilo spĺňať. Počas nasledujúcich rokov sa stali jedným z centier obuvníctva strednej Európy. Po roku 1989 prešla firma rôznymi premenami a na jej základoch vznikol nový podnik JAS – Špeciál a neskôr OBUV – Špeciál.

OBUV – Špeciál sa na začiatku 20. storočia začala zaujímať o moderné technológie v obuvníctve, medzi ktoré patria aj membrány. Upriamili svoju pozornosť na obuv z tých najkvalitnejších materiálov, do najťažších podmienok. V súčasnosti sa v Bardejove vyrába obuv vhodná do najťažšieho terénu, s použitím najkvalitnejších materiálov. A najväčšou turistickou novinkou v tomto roku 2023 je práve model Karpat Sport Denim.

Parametre modelu BOSP Karpat Sport Denim

  • Značka: BOSP
  • Model: Karpat Sport
  • Farba: Denim
  • Využitie: letná/zimná/ celoročná obuv
  • Výška obuvi: členková obuv
  • Hmotnosť: 680g polpár
  • Podošva: VIBRAM s trekovou zmesou
  • Medzipodošva: PU
  • Useň: prírodná nubuková koža s hrúbkou 2,0 mm
  • Podšívka: membrána GORE-TEX pokrytá pleteninou CORDURA s feltrom (vodeodolnosť a priedušnosť)
  • Ochrana: gumená TPU ochrana
  • Bonus: turistické ponožky
  • Cena: 179,90 €
  • Veľkosti: 41-47
Model Karpat Sport Denim

BOSP Karpat Sport Denim – konštrukcia

Podošva – ideálna stredná tuhosť

Pri výbere bezpečnej vysokohorskej obuvi je kvalitná podošva alfou a omegou. BOSP pri modeli Karpat Sport Denim využil bielu VIBRAM podošvu s trekovou zmesou. Týmto spojením vznikol model, ktorý je priľnavý na mokrých skalách aj v suchom teréne. Samotná obuv je strednej tuhosti, takže sa nie je treba báť príliš tvrdých topánok.

Pohodlie na jednodňovky a aj viacdňovky

Ochranu chodidla dopĺňa gumená TPU ochrana, po celom obvode topánky. Pohodlie pri chôdzi zabezpečuje medzipodošva zo zmäkčeného polyuretánu. Vďaka tejto podošve je uvedený model vhodný aj na viacdenné prechody hôr, čím sa stáva ideálnym aj na hrebeňovky.

Odolný, nepremokavý priedušný zvršok

Povrch modelu tvorí prírodný voskovaný nubuk s hrúbkou 2,0 mm. Ten je doplnený o odolnú tkaninu na jazyku a golieriku. Vďaka tomuto je Karpat Sport Denim nie len ľahký pohodlný, ale taktiež aj priedušný. Na modeli Karpat Sport Denim je použitá membrána Gore-Tex® Performance Comfort, vďaka ktorej je tento model odolný voči premoknutiu a efektívne prepúšťa paru.

Bez nepríjemného zápachu

Pri tomto modeli sa skutočne nemusíš báť dopotených nôhnepríjemného zápachu. Vnútorná stielkadvojhustotnej peny je schopná nasať potodviesť ho prostredníctvom membrány smerom von. Veľkým plusom tejto stielky sú jej antibakteriálne vlastnosti, vďaka ktorým sa vnútri topánky netvoria baktérie a topánky nemajú nepríjemný zápach ani po niekoľkých dňoch

Vystuženie na potrebných miestach

Nad členkom sa nachádza biela povrstvená useň, ktorá je vystužená. Práve tomuto doplnku vďačím za to, že ma na toto mieste topánka vôbec neotlačila. Super je samotný golier, ktorý zároveň napomáha fixovaniu chodidla, čím predchádza zbytočnému vyvrtnutiu členka pri chvíľke nepozornosti.

Skvelý patent na šnurovanie

Veľkým plusom je zväčšenie prezúvacieho otvoru a pridanie šnurovacích očiek, pre ešte lepšie zafixovanie nohy v topánke. Samotný model sa pýši technológiami ako je 2-zónove šnurovanieFlexible Ankle Zone. Kým prvé menované napomáha fixácií rôznych typov chodidiel v topánke, Flexible Ankle Zone slúži k lepšej flexibilite topánky pri pohybe.

Testovanie v teréne

Výber terénu

Topánky som testoval od apríla do septembra, teda celkovo 6 mesiacov, počas ktorých som ich otestoval na maximum v daždi, suchu, chlade aj v horúčave. Za posledného pol roka si topánky odtrpeli skutočne dosť a aj napriek tomu vyzerajú ako nové. Už len za toto si zaslúžia veľkú pochvalu. Samotné testovanie prebiehalo predovšetkým v Slovenskom raji, na Tríbeči, v Nízkych Tatrách. vo Vysokých Tatrách a vo Volovských vrchoch.

Testovanie v Nízkych Tatrách

Porovnanie s modelom Ural Pro Grizzly

Počas testovania som sa sústredil predovšetkým na ich porovnanie s modelom Ural Pro Grizzly, ktorý som testoval minulý rok. Zaujala ma ich nižšia hmotnosť, ktorú je možné pocítiť predovšetkým pri dlhších túrach (25 km a viac). Podobne ako aj pri poslednom testovaní obuvi, ani pri Karpat Sport Denim ma netrápili otlaky alebo odreniny. Musím zhodnotiť, že komfort a bezpečnosť je garantovaná aj pri tejto novinke.

Veľkým plusom tohto modelu je moderný vzhľad, ktorý vznikol použitím farieb. Vďaka tejto farebnej kombinácií si prídu na svoje všetci, ktorí obľubujú moderné a trendy prvky svojej výbavy. Výsledok z testovania tepelného komfortu v horúcich teplotách bol mimoriadne pozitívny. Topánky dobre odvádzali potregulovali teplotu. V snehu a na ľade, som bohužiaľ topánky netestoval a preto budem túto časť aktualizovať po tohtoročnej zimnej sezóne.

Čo je na turistických topánkach BOSP Karpat Sport denim naozaj super?

V priebehu môjho testovania som postrehol viaceré pozitíva, ktoré by som rád vyzdvihol.

Medzi najdôležitejšie plusy tohto modelu považujem nasledovné:

  • Hmotnosť – medzi jedno z hlavných pozitív patrí nízka hmotnosť topánok. S 680 g na polpár sú vhodnou voľbou na kratšiu, aj na dlhú a náročnú turistiku.
  • Vzhľad – druhým veľkým plusom je modernizácia vzhľadu. Modrá a biela farba vyzerajú skvele. Výrazné žlté šnúrky upútajú pozornosť každého turistu, sú teda „catchy“ a aj spoznávací prvok, vďaka ktorému sú topánky na pohľad nezameniteľné. Zaujímavosťou je aj samotná biela podošva, s ktorou som sa stretol prvýkrát a ktorá veľmi dobre dotvára celkový vzhľad topánok.
  • Paropriepustnosť a nepremokavosť – materiál Nubuk sa spoločne s membránou GORE-TEX postaral o príjemný pocit počas každej túry. Topánky musím pochváliť za prvotriedne odvádzanie potu, ale zároveň aj za skvelú nepremokavosť. Pri testovaní som v topánkach prechádzal dlhým potokom viac ako 5 minút a nepremokla ani kvapka! V BOSP-e majú tieto vlastnosti na vrcholnej úrovni a s prehľadom môžu konkurovať aj veľkým značkám.
  • Cena – Karpat Sport Denim ponúka veľmi veľa pozitív za skvelú cenu. Pokiaľ ešte vychytáte tento model v zľave, tak určite neváhajte ani chvíľu a vyskúšajte si ho sami.
  • Bezpečnosť – na koniec nemôžem vynechať bezpečnosť. Vďaka VIBRAM podrážke sa netreba obávať strmých skál, suťoviska alebo kamenistých zrázov. Vibram podošva je priľnavá a udrží vás v bezpečí aj v mokrom teréne.

Vďaka vyššie spomínaným bodom je táto novinka vhodnou obuvou na turistiku do hôr, na ferraty, ale aj na jednoduché prechádzky po prírode.

Majú topánky aj negatíva?

Podobne ako pri modeli BOSP Ural Pro Grizzly, aj tu som len veľmi ťažko hľadal rôzne negatíva, ktoré by som týmto topánkam vytkol. Jedným z drobných nedostatkov, je veľkostná tabuľka tohto modelu. Rozpätie veľkostí od 41 po 47 nemusí vždy pokryť všetkých možných záujemcov, nakoľko poznám viacerých priateľov, ktorí majú veľkosť nohy 48 a viac. Odporučil by som preto napríklad možnosť objednať si iné veľkosti napríklad na objednávku.

Druhým drobným nedostatkom je dĺžka šnúrok. Pri šnurovaní som mal menšie problémy s dĺžkou šnúrok, ktoré boli pre mňa krátke. V prípade, že som si topánky zaviazal až po horné háčiky, šnúrky zostali kratšie. Aj napriek tomuto nedostatku, sa topánky dali zaviazať, ale v budúcnosti by som ocenil o niečo dlhšie šnúrky, pre ešte väčšie pohodlie užívateľa. Na druhú stranu však musím samotné šnúrky a ich tvar a materiál pochváliť, nakoľko sa ani raz nerozviazali, čo bol problém, s ktorým som sa stretol pri iných modeloch od konkurenčných firiem.  

Dĺžka šnúrok

Týmto by som vyčerpal všetky nedostatky, ktoré som za posledných 6 mesiacov spozoroval.

Pre koho je Karpat Sport Denim určený?

Karpat Sport Denim nájde svoje uplatnenie u každého turistu, ktorý miluje slovenské hory a ktorý si potrpí na kvalitnú turistickú obuv. Jednodňové túry, viacdňové prechody, ferraty, mäkký či tvrdý povrch, to všetko s tebou zvládnu.

Predovšetkým však nájde svoje miesto u turistov, ktorý požadujú nasledovné vlastnosti:

  • nízku hmotnosť na členkovú obuv – len 680 g
  • prvotriednu bezpečnosť aj v najnáročnejšom teréne – VIBRAM, gumená TPU ochrana
  • skvelú paropriepustnosťnepremokavosť – nubuk, GORE-TEX
  • moderný vzhľad a vymoženosti – farebné prevedenie, prezúvací otvor
  • starostlivosť o zákazníka – ponožky ako darček, prvá výmena topánok zadarmo
  • pozáručný servis pre každého zákazníka
  • široké spektrum doplnkov k obuvi – šnúrky, impregnácia, vosk..

Aby som to teda zhrnul, ja som s modelom BOSP Karpat Sport Demin veľmi spokojný a bude ma ešte dlho sprevádzať na mojich túrach a výletoch. V prípade akýchkoľvek nových poznatkov, nedostatky aktualizujem a doplním. Ak máš k topánke otázky, nechaj mi komentár pod touto recenziou a rád ti poradím :). #zanechajstopu #bosp

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *