Výstup na Triglav a TOP miesta, ktoré v Slovinsku navštíviť

TOP miesta, ktoré musíš v Slovinsku vidieť

Odfotiť sa pri jazere Bled, vykúpať sa v mori a vyliezť na 2-tisícovku. Toto všetko a oveľa viac sa ti podarí za jeden týždeň v Slovinsku.

V Slovinsku si príde na svoje každý. Či už ťa lákajú hory, priezračné jazerá, vodopády, alebo slnečné pláže. Navyše, vďaka malej rozlohe tejto krásnej krajiny sa ti podarí vtesnať do programu viac bodov záujmu. Poďme sa spolu pozrieť, čo by v tvojom itinerári nemalo chýbať.

Fotogenické jazero Bled

Jazero Bled nemôže chýbať v žiadnom slovinskom itinerári. Privstaň si a vyber sa pozorovať východ slnka z kopca Ojstrica. Z kempu ti to chôdzou potrvá približne 15 minút. Počas hlavnej sezóny musíš počítať s návalom ľudí, jazero však ponúka aj veľa iných romantických zážitkov. Navštív Hrad Bled a historické múzeum, alebo si uži deň na paddle boarde či v kajaku. Cestou na sever od mestečka môžeš navštíviť roklinu Vintgar. Poplatok za vstup je 10 €, azúrové a smaragdové farby ťa však budú sprevádzať celým výletom.

Jazero Bohinj, Jasna a Zelenci

Ďalšie z nádherných slovinských jazier sa nachádza asi hodinu autom od Bledu. Pri Bohinj by sa opäť dalo stráviť celý jeden deň. Smaragdové jazerá pripomínajúce pohľadnice z Kanady nájdeš aj neďaleko Kranjskej Gory – sú dosť chladné na osvieženie sa po túre.

Triglav – výstup na najvyšší vrch Slovinska

Magické Julské Alpy lákajú každým smerom, hikeri však túžia zdolať práve Triglav, najvyššiu horu Slovinska. Na vrchol vo výške 2 864 m n. m. vedie niekoľko trás. Pri niektorých je potrebný aj ferrata výstroj. Počas túry na Triglav si môžeš oddýchnuť a dočerpať sily hneď na niekoľkých horských chatách. My sme si zvolili menej náročnú túru cez dolinu Krma až k Triglavskému domu Kredarica v nadmorskej výške 2 515 m. Trasa začína od malebného mestečka Mojstrana a čaká ťa prevýšenie približne 1 500 výškových metrov. S foto- prestávkami sme túto túru zdolali za 6 hodín.

Výhľady z okolia chaty sú magické, pribaľ si preto aj teplejšie oblečenie na sledovanie západu slnka, večer sa môže ochladiť až o 15 stupňov. Výstup na samotný Triglav trvá z chaty približne 1,5 hodiny. Ak chceš trasu absolvovať s ferrata výstrojom, počítaj s miernym zdržaním. V hlavnej sezóne sa na tejto trase tvoria zástupy. My sme si práve preto privstali a vydali sa na cestu ešte pred východom slnka. Prvé lúče nás prekvapili už na prvom vrchu – na Malom Triglave. Na cestu naspäť k parkovisku si vyhraď aspoň pol dňa.

Východ slnka na Triglave

Tipy:

  • Ferrata výstroj nie je povinný a pokiaľ nemáš strach z výšok, nie je ani potrebný. Na začiatku však očakávaj strmé stúpanie a ďalej exponované časti, ferrata výstroj sa dá vypožičať aj na chate, výpôžička stojí 10 € a na Triglavskom dome sa dá platiť aj kartou. 🙂
  • Odporúčam pribaliť si helmu, z Triglavu hrozí zosuv skál, paličky ti však budú skôr na obtiaž, po celej trase sú spevnené ferrata reťaze.
  • Na zostup z Triglavu si vyhraď aspoň pol dňa a túru si určite rozdeľ na 2 dni, skaly môžu byť aj v letnom období mokré a šmykľavé.

Vrch Mangart, Škrlatica a Vršič

Ľahko dostupný, fotogenický vrchol Mangart sa nachádza západnejšie od Triglavského národného parku a patrí medzi dominanty Julských Álp. Do Mangartského sedla sa pokojne vyvezieš autom po serpentínovej asfaltke. Na vrchu sedla sa nachádza horská chata, kde sa môžeš občerstviť alebo prespať. My sme si namiesto výstupu užili pozorovanie západu slnka z vedľajšieho kopca.

Medzi obľúbené hajkerské miľníky patrí aj vrch Škrlatica, Jalovec alebo veľmi ľahko dostupný vrch Vršič, ku ktorému sa taktiež vyviezieš autom. Priprav sa však na ozajstnú „bumpy ride“ – počas jazdy ťa čaká až 50 zákrut.

Západ slnka z Mangartského sedla

Vodopád Peričnik

Jeden z najkrajších slovinských vodopádov sa nachádza blízko mestečka Mojstrana, z ktorého sa môžeš vydať aj na túru na Triglav. Cesta k vodopádu nie je vôbec náročná a je ideálna ako oddych pred alebo po túre na Triglav. Ide o 2 vodopády – vyšší a nižší, k obom vedie krátka prechádzka, približne 15 minút od parkoviska. Vodopády Peričnik sa nachádzajú v doline Vrata a cesta od parkoviska pokračuje ďalej až k chate Aljažev dom.

Vodopády Boka, Kozjak a Virje

Po ceste z mestečka Bovec do Tolminu sa môžeš pokochať hneď dvoma krásnymi vodopádmi – Slap Boka a Slap Kozjak. Ku vodopádom Boka vedie strmá cestička. Ak by si chcel vyjsť až k vodopádu, odporúčam vhodnú obuv, túra potrvá približne 2 hodiny.
K vodopádu Kozjak vedie krátky chodník opäť popri rieke Soča. Chodník je upravený a pri vstupe sa vyberá poplatok 5 €. Rovnako sa všade v Slovinsku platí za parkovné, odporúčam však využívať appku Park4night.

Rieka Soča

Bovec ako hlavné mesto adrenalínu je plné atrakcií na každý deň. Môžeš sa vybrať na rafting, skúsiť najdlhší zipline v Európe, alebo si len tak užiť skákanie z mostov do priezračných korýt rieky Soči. Už prvé pohľady na túto azúrovú rieku sú presne ako z obrázkov z pohľadníc. Určite sa po ceste zastav pri Malom i Veľkom Korite Soči. V mestečku Bovec ťa rovnako čakajú dychberúce výhľady na majestátne Alpy. Ďalšie adventúry na teba čakajú aj cestou do neďalekého mestečka Tolmin – rozlohovo je o niečo väčšie a menej turistické ako Bovec, v jeho okolí však tiež nájdeš krásne úkazy ako roklinu Tolmin, ktorou preteká rieka Tolminka. Po ceste môžeš zahliadnuť aj niekoľko zaujímavých mostov.

Hrad Predjama

Ak sa počas roadtripu chystáš aj k slovinskému moru, ideálnou zastávkou bude na ceste prehliadka unikátneho zámku vtesaného do skál. Áno, ak si predstavuješ slávny taliansky kostol z Instagramu, nie si veľmi ďaleko. Prejama vyzerá veľmi podobne a v podzemí dokonca ukrýva jaskyňu, ktorú je možné počas prehliadky navštíviť.

Piran a vôňa mora

Prechádzky po slnkom zaliatych plážach a západy slnka s výhľadom na more? Nemusíš zájsť tak ďaleko, prekrásne pláže nájdeš aj v Slovinsku. Asi 2 hodiny po tom, čo opustíš Julské Alpy, ťa prekvapí pohľad na Moon Bay (Mesečev záliv) pláž v tvare ubúdajúceho mesiaca. Samotné mestečko Piran očarí prímorskou atmosférou a vôňou čerstvých rýb (pre vegánov vôňou morskej soli). Bohužiaľ, parkovanie v Pirani je náročnejšie ako v iných slovinských mestách. Parkovanie na noc vyjde približne 15 €. Jediný budget friendly hostel, ktorý sme v okolí našli, bol Hostel Adriatic. Noc v sharovanej izbe nás vyšla 25 € na osobu.

Ďalšie tipy:

  • Parkovanie v Slovinsku je veľmi nákladné a prespávanie v autách je zakázané. Počas celého roadtripu sme sa riadili odporúčaniami ľudí z appky Park4night.
  • V Tolmine odporúčame navštíviť plážový bar Sotočje priamo pri rieke. Nájdeš tu drevené sedačky, paddle boardy, tulivaky a ozajstnú oázu pokoja.
  • V Slovinsku ponúkajú 3 druhy kávy s mliekom, každá je však vo svojej podstate lungo s mliekom. 🙂

Viac o slovinských aj slovenských horách a turistike sa dozvieš aj v mojom profile @jesikazakova

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *