cepín_hikemates

Ako si vybrať CEPÍN?

Pri horskej alebo ľadovcovej turistike, skialpinizme a lezení ľadov je nenahraditeľným pomocníkom cepín. Ale ako si vybrať ten správny?

Bez cepínu v zime do strmých svahov nechoď

Cepín pripnutý na batohu síce vyzerá cool, no jeho úlohou nie je iba doplniť outfit turistu a poslúžiť štýlovo pri fotkách. Cepín je spolu s mačkami povinnou výbavou do zimného horského terénu. Pri dnešnej ponuke je veľmi náročné vyznať sa v nich. My sme pre teba preto pripravili tento článok, vďaka ktorému sa budeš vedieť nielen zorientovať v druhoch cepínov, ale aj si vedieť vybrať ten správny pre seba na rôzne aktivity.

Načo slúži cepín?

Cepín si turisti a skialpinisti berú do ruky vždy, keď sa dostávajú do exponovaného alebo strmšieho terénu, v ktorom by mohlo hroziť pošmyknutie, súčasne s mačkami. Cepín nám okrem uľahčenia pohybu dodaním stability pri krokoch v strmom teréne predovšetkým slúži v prípade pádu na jeho bezpečné zabrzdenie. Pri pošmyknutí sa mačkami nikdy nebrzdíme, pretože si môžeme spôsobiť nepríjemné zranenia nôh alebo chrbtice, a preto sa výlučne brzdí cepínom.

Cepín nám taktiež slúži aj na vysekávanie stupov, pokiaľ je terén veľmi exponovaný a zľadovatený, úpravu plošiny pre stan či na doisťovanie a istenie. Pri ľadovcovej turistike je to veľmi dôležitý prvok pri páde do ľadovcovej trhliny. V takejto situácií sa využíva nielen na zastavenie hlbšieho pádu ale aj ako kotviaci predmet pri vyťahovaní partnera z trhliny. Pre lezcov v zime cepín slúži miesto rúk, ktoré by im pri dotyku s ľadovou skalou a snehom asi zmrzli. Taktiež s ním dokážes otvoriť pivovú fľašu alebo nasekať ľad do drinku ☺. 

Kde sa cepín vzal?

Predchodcom cepínu bol „alpenstock“, čo je v preklade alpská palička. Bola to dlhá drevená palica, ktorá mala na konci železný hrot. Tá sa používala už v stredoveku v Alpách. V roku 1786 uskutočnil Jacques Balmat aj so spoločníkom Paccardom prvý úspešný výstup na Mont Blanc. Práve Balmat niesol so sebou alpenstock a malú sekeru a tu to všetko začalo. Prvý cepín sa objavil okolo roku 1840 a podobal sa na sekeru a na opačnej strane bol zobák, ale bez zubov. Používal sa primárne na sekanie stupov do ľadu, keďže mačky v tom čase ešte neboli vynájdené.

Až značka Grivel priniesol mačky a s nimi aj ruka v ruke turistický cepín, ako ho poznáme v dnešnej podobe. V prvých rokoch 20. storočia sa najskôr cepín skrátil zo 120-130 cm na cca 80-90 cm, objavili sa na zobáku prvé zuby a lopatka sa otočila. Aj vďaka úpravám cepínu sa podarilo ako prvému v roku 1938 Nemcovi Heckmairovi vyliezť severnú stenu Eigeru.

V roku 1978 bezpečnostná komisia UIAA stanovila formálne normy pre bezpečnosť cepínov, čo viedlo k nahradeniu drevenej rukoväte cepínu za kovovú zliatinu. Progres nezastavíme a to sa ukázalo aj pri cepínoch, rúčky sa ohýbali, zobáky taktiež a vznikli zbrane do ľadu s vymeniteľnými zobákmi, kladivkom či lopatkou.

Typy cepínov 

Rozlišujeme dva hlavné typy cepínov. Turistický cepín a lezecký cepín. Turistický cepín sa označuje písmenom B, toto označenie môžete nájsť pod hlavou cepínu na rúčke alebo je vyrazené na samotnej hlave cepínu. B ako „basic“ a primárne hovorí o pevnostnej hodnote rúčky cepínu. V tomto prípade je to 2,5 kN. Naopak pri lezeckom cepíne, ktorý sa skôr označuje ako „zbraň do ľadu“ je pevnostná hodnota 3,5 kN a takýto typ cepínu sa označuje písmenom T ako „technical“.  Okrem tohto parametra sa tieto cepíny líšia najm tvarom.

Z čoho sa cepín skladá?

Cepín má viacero častí, podľa ktorých vieš rozoznávať viacero typov:

Hlava cepínu zvyčajne býva u turistických cepínov jednoliata a teda zobák a lopatka sú odliate z jedného kusu materiálu a nie sú nejako mechanicky spájané. Hlavy sú vyrobené buď vyrezaním a následným obrúsením oceľového plátu do požadovaného tvaru alebo druhý spôsob je kovaním. Kované hlavy sú ťažšie, pevnejšie, drahšie no na pohľad krajšie. V hlave turistického cepínu sa častokrát nachádzajú otvory, ktoré sú určené na cvaknutie karabíny, jeho odlahčene, uviazanie slučky či iné istenie.

Zobák slúži na zasekávanie do snehu alebo ľadu a podľa profilu sa dajú rozlíšiť tri typy zobáka. Oblúkový, inverzný a rovný. Oblúkový zobák sa využíva pri turistických cepínoch. Inverzný zobák je prehnutý smerom dole a tým pádom sa ľahšie vyťahuje po zaseknutí do ľadu. Používa sa väčšinou pri zbraniach do ľadu alebo lezeckých cepínoch s označením T. Výnimočne ho môžete nájsť aj na klasickom Béčkovom cepíne. Posledný typ je rovný zobák, ten sa už nepoužíva a môžeme ho vidieť na starších cepínoch.

Oblúkový, inverzný a rovný zobák ceinu

Hrot na zobáku môže mať taktiež tri tvary. Pozitívny, negatívny a neutrálny. Pozitívny je do tvrdého zľadovateného snehu a na zimné turistiky. Pokiaľ by sme si ním pomáhali aj v skalnom teréne, veľmi rýchlo sa zatupí. Negatívny je tupý a hodí sa v letnom období a využíva sa skôr na podopieranie v teréne, nie je ale vhodný na brzdenie na zľadovatenom povrchu, pretože sa nedokáže zaseknúť. Neutrálny tvar je kompromis medzi predchádzajúcimi dvoma.

Zuby sú na zobáku umiestnené zo spodnej strany.Tie bývajú v rôznych počtoch a v rôznej veľkosti. Čím väčšie zuby, tým ťažšie sa vyberá cepín z ľadu. Akonáhle sa hrot zobáku alebo zuby otupia, je dobré ich nabrúsiť a to ručným pilníkom podobne ako pri mačkách. Nikdy nie elektrickým náradím! Pri lezeckých cepínoch sú hroty často vymeniteľné.

Lopatka alebo kladivo sa nachádza na opačnej strane hlavy cepínu ako zobák. Pri turistickom cepíne býva vždy lopatka, no pri technických cepínoch bývajú dve možnosti. Lopatka alebo kladivo. Lopatka slúži na odkopanie stupov ako aj na odhrabanie snehu či iné. Častokrát má na sebe otvory za účelom zníženia hmotnosti. Kladivo je určené skôr na lezecké účely, ako pomoc pri zatĺkaní istenia a na bežné turistické účely je nepotrebné. Lezecké cepíny sa kupujú do dvojice, jeden s lopatkou a druhý s kladivom.

Rúčka turistického cepínu býva väčšinou rovná alebo jemne ohnutá, keďe sa primárne používajú na brzdenie a pomoc pri chôdzi. Vyrába sa podľa noriem UIAA z kovového materiálu. Niektoré rúčky sú potiahnuté protišmykovým materiálom, iné ostávajú hladké. To si treba zvážiť, pretože bez pogumovania sa cepín v rukaviciach šmýka. Rúčka s umou sa ale pre zmenu ťažšie zasekáva do primrznuého povrchu. Zbraň do ľadu alebo inak cepín technického typu má rúčku špeciálne upravenú na pohodlné držanie rúčky ako aj oveľa väčšie zahnutie pre lepšie zasekávanie do ľadov.

Spodný hrot sa nachádza na spodnej strane rúčky a ukončuje cepín. Na niektorých hrotoch býva otvor taktiež na vybudovanie zlaňovacieho stanovišťa, ale to je skôr neobvyklé. Spodný hrot nám slúži pri brzdení pádu a to tak, že priľahnutím cepínu ho zatláčame do snehu tak ako zobák, čím spomaľujeme pád až do úplného zastavenia. Hrot je zároveň užitočný pri chôdzi a jeho zapichávaní do povrchu.

Pútko, posledná a zároveň veľmi dôležitá časť cepínu. Pútko sa uchytáva fixne do jedného z otvorov. Putko nie je nosné a teda slúži nám na to aby sa nám cepín nešmykol a nestratili sme ho, nie na istenie. Strata cepínu či mačiek v exponovanom teréne znamená vo väčšine prípadov rovno volanie HZS o pomoc. Preto sa nikdy neodporúča nosiť cepín bez pútka na ruke.

Ako si vybrať správnu dĺžku cepínu?

Dĺžka cepínu sa meria od hrotu po vrch hlavy cepínu. Klasické turistické cepíny dostať kúpiť v dĺžkach 50 – 75 cm s odstupom po 5 centimetroch. Ideálna dĺžka cepínu pre každého, kto ho chce využívať pri chôdzi na ľadovci či v exponovanom teréne je taká, že keď po stojačky uchopíte cepín za hlavu a ruku necháte voľne spustenú pozdĺž nohy, tak hrot by sa mal nachádzať na úrovni vášho členka.

Určite je ideálnejší kratší ako dlhší cepín. S dlhším cepínom môže byť problém pri brzdení pádu kedy spodný hrot budete mať problém dobre priľahnúť a trčaním mimo vášho tela môže narážať na nerovnosti terénu a ľahšie vám môže ujsť z rúk. 

Ktorý cepín ti odporúčame?

TURISTIKA Na zimnú turistiku spojenú s pohybom v strmom teréne je vhodný napríklad cepín od spoločnosti Rock Empire model Chackan Ski, ten má integrované pútko, rúčka je jemne zahnutá a teda vhodná aj na čiastočné lezenie a potiahnutá protišmykovým materiálom pre lepšie držanie.

ĽADOVCE Na ľadovec ale aj turistiku je taktiež dobrá voľba cepínu od spoločnosti Petzl a to model Summit alebo model Glacier. Model Summit vyniká svojim dizajnom a model Glacier integrovaným pútkom a nízkou hmotnosťou.

SKIALP Na skialpinizmus je vhodnejší kratší cepín a primárna je jeho nízka hmotnosť. Napríklad model Raven Axe Ultra od spoločnosti Black Diamond je dobrá voľba. Kto ide po každom grame na batohu, určite stojí za povšimnutie model Corsa Nanotech od spoločnosti Camp. Ten nie je vhodný na ľadovcové a mixové lezenie, no pre skialpinizmus a lezenie vo vysokých nadmorských výškach je to špička. Pri dĺžke 50 cm váži len neuveriteľných 225 gramov a to hlavne vďaka hliníkovej zliatine.

ĽADOLEZENIE Na lezenie ľadov je dobrá voľba Petz Quark či už vo verzii s kladivom alebo lopatkou. No pre úplných „fajnšmekerov“ je tu určite model Nomic od spoločnosti Petzl. Či model Quark alebo Nomic, oba majú taktiež dostupné bohaté príslušenstvo

Cepín musíš nielen mať, ale ho aj vedieť používať!

Skateboardisti majú jeden zaujímavý výraz a tým je „toyer“. To je skejťák, ktorý svoj skejt iba nosí pod pazuchou. V prípade cepínu by sme ti odporučili nebyť „toyer“ a cepín si nielen zadovážiť a nosiť so sebou, ale najmä ho vedieť správne používať. Prax s cepínom ti ale najlepšie vysvetlia inštruktori na kurzoch vysokohorskej turistiky, kde je používanie cepínu a chôdza v mačkách súčasťou proramu.

Nezabudni ani na mačky a paličky

Ak si si vybral/a cepín, nezabudni na správny výber mačiek a výber turistických paličiek

Turistické ako aj lezecké cepíny môžete nájsť na MTHIKER shope. Tento článok vznikol v spolupráci s

Zdroj obrázkov: 

www.grivel.com

www.petzl.com

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *