Chata pri Zelenom plese

Vysoké Tatry – na ktoré horské chaty sa môžeš tešiť v lete?

Už 15. júna sa vo Vysokých Tatrách oficiálne otvára letná sezóna. Tešíš sa rovnako ako my? Pripravili sme prehľad, ktoré horské chaty vo Vysokých Tatrách môžeš navštíviť celoročne a ktoré sú otvorené len počas leta.

Chata pod Rysmi opäť otvorená!

Oplatilo sa čakať! Už od 15. júna sa opäť vyberieme cez Žabie plesá až na Chatu pod Rysmi. Chata sa nachádza vo výške 2 250 m n. m. a je najvyššie položenou horskou chatou na Slovensku. Je otvorená len v letnej sezóne – od 15. júna do 31. októbra, no už počas októbra môžeš v týchto polohách očakávať prvú snehovú nádielku. Priprav si preto potrebný výstroj. Na tejto vysokohorskej ubytovni ťa čaká nezabudnuteľná atmosféra, ktorú vytvára zohratý tím chatárov. Chata pod Rysmi je známa aj kadibudkou s najkrajším výhľadom a tešiť sa môžeš aj na klasické chatárske jedlá – parená buchta a dobrá cesnačka, ktoré sú po dlhom dni na nezaplatenie.

Výstup na samotný vrch Rysy (2 503 m n. m.) trvá z chaty približne 45 minút. Či už ho zvládneš v jeden deň alebo na chate prenocuješ a spolu s partiou vyrazíte na východ slnka, priprav sa na naozaj dychberúce výhľady. Noc na chate odporúčame booknúť čím skôr, najmä ak sa chystáš cez víkend. Zo skúseností vieme, že letá na Rysoch zvyknú byť naozaj rušné. Spolu s HikeMates členstvom môžeš na chate využiť zľavu až do 50 %.

Ako vyzerá východ slnka z vrchu Rysov? Pozri si tu.

Chata pri Popradskom plese a Majláthova chata

Či už sa vraciaš z Rysov alebo sa vyberieš len na prechádzku k Popradskému plesu, v tvojom harmonograme určite nebude chýbať zastávka pri jednej z týchto chát. Poctivý guláš, parená buchta a kofola, ale aj útulné izby a skvelý záchytný bod vo Vysokých Tatrách. Z chaty je celoročne dostupná túra na Sedlo pod Ostrvou, pred zimným výstupom však určite zváž potrebný výstroj. Snehová perina zvykne tieto nadmorské výšky hojne prikryť.

V zime je Popradské pleso aj skvelým cieľom nenáročnej skialpovej turistiky. Určite si túto destináciu zaznačíš do mapky počas prechodu Tatranskou magistrálou. Predtým, ako sa začneš rozhodovať, na ktorej chate stráviť noc, over si kapacitu a obsadenosť priamo s chatármi. Kontakty nájdeš na ich webovej stránke.

Horský hotel Sliezsky dom

Tento 4-hviezdičkový hotel je najvyššie položeným horským hotelom na Slovensku v nadmorskej výške 1 670 m n.m. Ak máš rád turistiku aj luxus, Sliezsky dom je pre teba ako stvorený. V lete aj v zime je ideálnou zastávkou pri prechode Tatranskou magistrálou a východiskom nenáročného skialpového zjazdu. K chate vedie upravená asfaltka, ale ak si rovnako ako my nadšencom prekonávania nadmorských výšok, zo Sliezkeho domu si v lete užiješ výstup na Poľský hrebeň.

Po ceste ťa čaká prechádzka popri Velickom plese a na záver výhľad do doliny na Zamrznuté pleso, ktoré ale v lete nie je zamrznuté. ☺ Nenechaj sa zmiasť, sedlo Poľský hrebeň vo výške 2 200 m n. m. sa stále nachádza na slovenskom území. Výstup si môžeš predĺžiť a vyjsť až na Východnú Vysokú (2 429 m n. m.). Noc na horskom hoteli môžeš stráviť v ktoromkoľvek ročnom období, takže sa nie je kam ponáhľať.

Najznámejšie horské chaty na Slovensku – poznáš ich všetky?

Z Térynky na Zbojníčku pre hikemateov

Na Téryho a Zbojníckej chate môžeš stráviť noc v lete, aj v zime. Téryho chata je najvyššie položenou celoročne otvorenou chatou na Slovensku, s terasou vo výške 2 015 m n. m. Skúsenejším turistom odporúčame stráviť noc na Térynke a užiť si technicky náročnejší výstup po Priečnom sedle až ku Zbojníckej chate (1 960 m n. m.).

Na oboch horských chatách máš s členstvom od Hikemates 50 %-nú zľavu. Nocľah ti však odporúčame zabezpečiť vopred. Pri Téryho chate si vychutnáš pohľady na priezračné Spišské plesá a vydáš sa z hrebeňa dole buď smerom na Zbojnícku chatu cez Priečne sedlo, alebo v zime naspäť na Hrebienok. Počas túry sa dá občerstviť aj na Zamkovského alebo Rainerovej chate, ktoré sú tiež otvorené celoročne.

Chata pod Soliskom v každom ročnom období

Celoročnú prevádzku má aj piata najvyššie položená horská chata na Slovensku vo výške  1 840 m n. m. Chata sa nachádza priamo na zjazdovke Štrbského Plesa a aj preto je veľmi obľúbená medzi lyžiarmi a skialpinistami. Počas celého roka je sprístupnená turistická trasa z chaty na Predné Solisko.

Cestu si môžeš uľahčiť lanovkou, odporúčame však výstup a nocľah na chate. Pretože na vrchole si užiješ zaslúžené pozorovanie východu aj západu slnka. S členstvom od Hikemates na chate využiješ 10 % zľavu na nocľah v turistickej nocľahárni.

Skalnatá chata ako východisko letnej turistiky

Rovnako ako v zime, Skalnatá chata má svoje čaro aj počas letnej turistiky. Siedma najvyššie položená chata na Slovensku leží vo výške 1 725 m n. m. priamo na Tatranskej magistrále. Vďaka svojej polohe je aj obľúbenou zastávkou lyžiarov a skialpinistov.

Prečo navštíviť horské chaty? Prečítaj si v článku.

Ešte donedávna slúžila len na občerstvenie na prestupnej stanici pri Skalnatom plese, tento rok však prešla renováciou a na chate sa dá prespať v útulných zrekonštruovaných izbách. Na raňajky sme si vybrali z pestrej ponuky grilovaný encián so šalátom a na večeru naozaj poctivý guláš. Noc na chate je ideálnou zastávkou pred výstupom na Veľkú Svišťovku, alebo opačným smerom na Zamkovského chatu (na tej môžeš s naším členstvom využiť 25%-nú zľavu na ubytovanie). 

Ako vyzerá ráno na Skalnatej chate? Pozri si video.

Brnčalka v lete, aj v zime

Komu sa zo Skalnatej chaty nechce ísť ešte domov, má neďaleko ďalšiu zastávku – Chatu pri Zelenom plese, prezývanú aj Brnčalka. Chata položená v nadmorskej výške 1 551 metrov nad morom je považovaná za jednu z najkrajších na Slovensku. Dostaneš sa sem jednoducho z Tatranskej Lomnice, ale počas letnej sezóny by sme určite odporučili zaujímavejšiu a zábavnejšiu trasu cez Veľkú Svištovku.

Chata je obľúbenou destináciou pre horolezcov a v zime pre skialpinistov. Určite si noc rezervuj pri prechode Belianskymi Tatrami alebo pred výstupom na Jahňací štít. Nezabudni sa osviežiť skvelým sypaným chatárskym čajíkom, ktorý si na chate vieš aj zakúpiť. Nocľah ti odporúčame zabezpečiť čím skôr, chata sa totiž v lete teší naozaj obrovskému náporu návštevníkov. So zľavou od Hikemates to budeš mať o 50 % lacnejšie.

Cesta z Veľkej Svišťovky ku Chate pri Zelenom plese.

Nenápadná a nenáročná túra v Belianskych Tatrách ťa zavedie k Chate Plesnivec, tá je však otvorená len cez víkend. Ak ťa láka výlet do Západných Tatier, hlavu môžeš skloniť aj na Žiarskej chate, odkiaľ sa v lete môžeš vydať na obľúbenú túru na Tri kopy. 🙂

Viac fotiek nájdeš na Instagrame @jesikazakova

Máš už rezervovanú noc na niektorej z týchto chát? Ktorá je tvoja obľúbená horská chata vo Vysokých Tatrách? Označ nás na Instagrame alebo nám nechaj komentár.

Ak by sa ti hodili trasy, ktorými sa dostaneš na tatranské chaty, tu sme pre teba všetky pripravili!

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *