Rodinné trasy Lúčanskej Fatry

Aj s deťmi sa môžete na okamih stratiť v divočine Lúčanskej Malej Fatry a vôbec ich nemusíte ťahať za sebou v káričke celou hrebeňovkou. Sú miesta, kde môžete spoločne zdieľať autentickosť tohto pohoria aj bez veľkej námahy. Vychutnáte si tu ticho a pokoj hôr. A potom sú to intenzívne stúpania, kedy budete chcieť zapredať dušu pod váhou detí. Výhľady z vrcholu a zážitok okolitej prírody však stojí za tú drinu. V tomto článku nájdete tipy na obľúbené rodinné vrcholy a trasy rôznej náročnosti, z ktorých si môžete vyskladať vlastné dobrodružstvo.

Martinské hole trochu inak

„Martinky“ pretkané turistickými chodníkmi sa stali chrámom horalov, vrátane tých najmenších dobrodruhov. Nájdete tu trasy rôznej náročnosti a neuveriteľné možnosti, ktorými získa váš výlet vždy novú príchuť. Zjazdovky obľúbeného lyžiarskeho strediska WinterPark Martinky, sú každoročne plne obsadené lyžiarmi a skialpinistami. Tiahle serpentíny v lese a „singletraily“ na hrebeni sú zasypané bežcami a bajkermi. Skalné steny a vodopády tiesňavy sú opäť lákadlom milovníkov zaistených ciest. A na svoje si prídu aj blázni na trailových kolobežkách či padáku. Vezmite si čelovky a pripravte deťom skutočné dobrodružstvo po západe slnka. Martinky sú priam čarovným miestom, ktoré je aj v úplnej tme plné svetielkujúcich turistov.

Všetky cesty vedú k chate

Turistická chata na Martinských holiach (1260 m) je atraktívnym cieľom pre rodiny s deťmi. Okrem samotnej turistiky sa drobnejšie články môžu vyšantiť aj na detskom ihrisku a v prípade núdze cestu skrátite k chate Čučoriedka, v ústí lanovky. Spleť chodníkov ponúka viaceré možnosti výstupu.

Po žltej k delu a Čučoriedke ???

Najobľúbenejšia a zároveň najfrekventovanejšia trasa vedie z prímestskej časti Martin, Stráne. Nenáročná cesta tvorená početnými serpentínami v lese je vhodná aj pre najmenšie deti. Ak miestami odbočíte na strmší vyšľapaný chodník, zaručene na okamih spestríte monotónne stúpanie po zvážnici. Trasa vedie okolo dela, ktoré je spomienkou na boje SNP a takáto zaujímavosť neunikne detskej pozornosti. Vedľa pamätníka je posedenie pod prístreškom, kde si môžete odpočinúť po prvej polhodinke na trase. Neskôr sa môžete občerstviť na spomínanej chate Čučoriedka, ale nechajte si miesto na vynikajúcu cesnačku starej turistickej Chaty Martinské hole. Tá je učupená len tesne nad lesom a neposkytuje zrovna dychberúce výhľady. Ak však máte čas nazvyš, prejdite sa po zjazdovke, kde sa aspoň čiastočne otvára výhľad do Turčianskej kotliny.

  • Východiskový bod: Martin, Stráne
  • Celková dĺžka trasy: 14,4 km
  • Stúpanie a klesanie: 840 m
  • Celkový čas na trase: 3-4 hod., s deťmi 5 – XY hod. v závislosti od štýlu chôdze, kondície a chuti 
  • Občerstvenie: chata Čučoriedka, turistická Chata Martinské hole, Chata Javorina

Po modrej okolo Vianočného stromčeka ????

Modrá značka vedie z obce Bystrička málinko výraznejším stúpaním na celej dĺžke trasy. Je to ideálna cesta, ak v horách radi počúvate len šum lesa, pretože tu nestretnete mnoho horalov. Cestou nie je vytvorený priestor pre odpočinok a najbližšia chata čaká až v cieli. Vzhľadom k vyššiemu prevýšeniu, trasu odporúčam rodinám s deťmi, ktoré sú zvyknuté šliapať. Čo je na tejto trase veľmi milé, je vianočný stromček, ktorý zdobia turisti. Nachádza sa v druhej polovici trasy pred dreveným mostíkom, ktorým vedie chodník. Vianočná ozdoba vo vrecku motivuje snáď každé dieťa k pohybu tým správnym smerom.

  • Východiskový bod: Lázky, Obec Bystrička
  • Celková dĺžka trasy: 14,8 km
  • Stúpanie a klesanie: 930 m
  • Celkový čas na trase: 5 hod., s deťmi 6 – XY hod. v závislosti od štýlu chôdze, kondície a chuti 
  • Občerstvenie: Turistická chata Martinské hole

Po červenej zaistenou cestou ????

Červená značka vedie zaistenou cestou cez roklinu vytvorenú Pivovarským potokom a je vhodná pre fanúšikov príjemného adrenalínu a rodiny so staršími a fyzicky zdatnejšími deťmi. Celkovo je na ferrate stredne ťažkej obtiažnosti (C) 590 metrov oceľových lán, 190 lanových kotiev, 100 kovových stupačiek, 1 rebrík a 2 lanové mosty. Je možné si zvoliť jednoduchšiu či náročnejšiu trasu, avšak okrem fyzickej zdatnosti a odhodlania by ste si mali do batohu pribaliť ferratovú výstroj, ktorú si môžete taktiež zapožičať v prevádzke Fatra ski, WinterPark Martinky.

Nezabudnite na uzáveru chodníka Ferraty HZS Martinské hole, ktorá je od 1. novembra do 15. apríla.

  • Východiskový bod: Martin, Stráne (konečná autobusová zastávka)
  • Celková dĺžka trasy: 12,7 km
  • Stúpanie a klesanie: 825 m
  • Celkový čas na trase: 5 hod., s deťmi 6 – XY hod. v závislosti od štýlu chôdze, kondície a chuti 
  • Občerstvenie: Turistická chata Martinské hole

Výhľadová Krížava a Zázrivá ????

Výhľadom z hôľnatého vrcholu hrebeňa Lúčanskej Fatry sa nikdy neprejete. Predstavte si hrebeň Malej Fatry s výraznými krivkami Kriváňa či Chlebu, tiahly chrbát Borišova rozloženého pred Ploskou a súmernú líniu lesa, ktorá lemuje úbočie Lysca vo Veľkej Fatre. Pod nohami môžete obdivovať celú Turčiansku záhradku a pozadie dokonalej scenérie uzatvárajú vrcholky tatranských štítov. Keď ten obraz ponoríte do snehu a námrazy či farieb zapadajúceho slnka, už viac nebudete chcieť odísť. A len jediný zážitok inverzie vás presvedčí o tom, že existuje raj na Zemi.

Ak budete od Chaty Martinské hole ďalej nasledovať žlté značenie, dovedie vás až ku vysielaču na vrchole Krížava (1457 m). Stará cesta s miernym stúpaním sa točí okolo čučoriedok a novej turistickej chaty Javorina, ktorej kuchyňu a výhľady jednoducho musíte ochutnať. Ani nie po polhodinke ležérnej chôdze budete prechádzať povedľa vysielača až k rotunde. A na tomto mieste sa zastavte a pokojne sa nechajte uniesť spomínanými panoramatickými výhľadmi. Len malý kúsok ďalej po červenej trase sa rozložil vrchol Zázrivá (1406m) s kruhovým výhľadom na okolité pohorie a dolinu.

  • Východiskový bod: Martin, Stráne
  • Celková dĺžka trasy: 19,2 km
  • Stúpanie a klesanie: 210 m
  • Celkový čas na trase: 6,10 min., s deťmi 8 – XY hod. v závislosti od štýlu chôdze, kondície a chuti 
  • Občerstvenie: Chata Martinské hole, Chata Javorina

Za západom slnka na Veterné ??

Turistika na vrchol Veterné môže byť pre deti náročná, ale aj nekonečnú cestu si môžete výrazne skrátiť autom, ktoré zaparkujete takmer pod samotným vrcholom Veľká Lúka. Lyžiarske stredisko tak vytvára príležitosť aj drobným verziám turistov na kvalitný špacír po hrebeni. Parkovanie je bezplatné no v zimnom období je cesta obmedzená len na jeden smer a z tohto dôvodu si pred cestou skontrolujte „otváracie hodiny“ na stránke Winter Park Martinky

Dôležité je dostať sa na Veľkú lúku (1476m), najvyšší vrchol Lúčanskej Fatry. Na miesto, kde vás čakajú ohromujúce výhľady, vás z lyžiarskeho strediska navedie žltá turistická značka. Chodník kopíruje cestu k chate Javorina až na Krížavu (1457m). Tu vás už rázcestník nasmeruje na červenú vľavo, pričom celú trasu od parkoviska na Veľkú lúku zvládnete do slabej hodiny aj s ležérnym tempom detí. Z Veľkej lúky odporúčam prejsť úzkym chodníkom pomedzi kosodrevinu a po hrebeni až na vrchol Veterné (1 437m). Budete očarení jeho kruhovým výhľadom a jedinečnou scenériou zapadajúceho slnka.

  • Východiskový bod: Chata Martinské hole
  • Celková dĺžka trasy: 8 km
  • Stúpanie a klesanie: 290 m
  • Celkový čas na trase: 2,30 min., s deťmi 3 – XY hod. v závislosti od štýlu chôdze, kondície a chuti 
  • Občerstvenie: Chata Javorina

Zasnežený Minčol ????

Jeden z najkrajších vrcholov Lúčanskej Fatry je križovatkou turistických chodníkov k dokonalej rozhľadni vo výške 1364 m.n.m. Je prístupný turistom z Višňového, Strečna i Vrútok, ale i vytrvalcom z hrebeňa smerom z Martinských holí, no i napriek jeho výhľadovej atraktivite na chodníku obvykle nekľučkujete medzi horalmi. Cestu na Minčol si spájam s turistikou v tichu lesa a tými najkvalitnejšími snehovými prešľapávačkami. Upozorňujem však, že výstup k jeho vrcholu nie je rekreačnou prechádzkou a je vhodný skôr pre staršie deti s horami v srdci.

Počas výstupu z Vrútok prekonáte vyše až 900 výškových metrov na trase dlhej približne len 7 km, takže sa vyzbrojte šikovnejšou motiváciou ako je „len“ pekný výhľad v cieli. Prístupovým bodom je ATC Turiec, kde je možné bezplatne odložiť auto na priestranné parkovisko. Po niekoľkých metroch stúpajúcej cesty lesoparku odbočíte mierne vpravo do lesa, odkiaľ vás už povedie žltá značka. Chodník vedie prevažne lesno-kamenistým terénom a celkové prevýšenie je rovnomerne rozložené až na vrchol. V druhej polovici trasy môžete krátkou odbočkou z chodníka načerpať vodu v prameni prípadne si urobiť čučoriedkovú občerstvovačku na lúke, ktorá je počas zimy vybavená na stavbu snehuliaka či guľovačku.

Nasleduje nečakane položená lesná cestička a posledný výstup k vrcholovému krížu. Tie výhľady skutočne stoja za akékoľvek sci-fi s deťmi na trase. Za chrbtom máte Martinské hole a pred nosom Kriváne Malej Fatry a Veľký Choč. Dovidíte až k štítom Západných a Vysokých Tatier, no ani Nízke Tatry nezaháľajú ponad hrebeň Veľkej Fatry. Opäť sa naskytá príležitosť vychutnať si pohľad do Turčianskej záhradky, ale rovnako Rajeckú a Strážovské vrchy máte ako na dlani. V okolí sa nenachádza chata a preto si okrem paličiek do batohu prihoďte teplé oblečenie a veľa obľúbenej energie.

  • Východiskový bod: ATC Turiec, Vrútky
  • Celková dĺžka trasy: 14,6 km
  • Stúpanie a klesanie: 944 m
  • Celkový čas na trase: 5,10 hod., s deťmi 7 – XY hod. v závislosti od štýlu chôdze, kondície a chuti 
  • Občerstvenie: Chata Vodopád

Z Fačkovského sedla na Kľak ???

Výstup na výrazný vrchol Kľaku (1 352 m) patrí medzi najobľúbenejšie rodinné výpravy v Lúčanskej Fatre. Skalný masív vyčnievajúci z lesa vytvára priestrannú trávnatú plošinu s výnimočným výhľadom na kopcovitú scenériu prerušovanú dolinami. Tento impozantný vrchol je symbolom Malej Fatry a rázcestím piatich turistických chodníkov. Môžete si tak nakombinovať turistiku podľa vlastných predstáv.

Ak vystúpite z obce Vrícko, možno budete trochu prehovárať deti aj svoje vlastné nohy, aby prekonali strmý svah. No ak sa tadiaľto vyberiete v zime, určite nebude ťažké zabudnúť na všetky chmúry. Cestou môžete vidieť nádherný Kľacký vodopád. Na jar budete kráčať aj v úzkom chodníku obrastenom medvedím cesnakom a v zime vás môže potešiť skutočne útulná útulňa Javorinka pod Kľakom.

Rodinami obľúbená trasa však vedie z Fačkovského sedla, odkiaľ s deťmi vystúpite k vrcholu približne do dvoch hodín nenáročným terénom. Žlté značenie začína na priestrannom parkovisku a pokračuje okolo obory danielov. Chodník sa ďalej kľukatí v lese a potrápi len miestami výraznejším stúpaním, ktoré však zvládnu aj najmenší potenciálni turisti. Pozor si však treba dávať na neprajné počasie, pretože po daždi to tu slušne kĺže. Neskôr sa vynoríte na čistinke kde si určite radi odpočiniete, pretože ten výhľad vám bez zastávky nedovolí pokračovať. Opäť vstúpite na široký chodník v lese, ktorý v jeseni žiari farbami. Tesne pod vrcholovým stúpaním prídete na miesto bývalej chaty pod Kľakom po ktorej tu ostali len obvodové múry a výhľad. K vrcholu musíte prekonať niekoľko metrov po suťovom chodníku, no s dávkou opatrnosti sa onedlho budete rozvaľovať na trávnatej terase pod krížom vrcholového Kľaku.

  • Východiskový bod: Fačkovské sedlo
  • Celková dĺžka trasy: 8,2 km
  • Stúpanie a klesanie: 568 m
  • Celkový čas na trase: 3 hod., s deťmi 4 – XY hod. v závislosti od štýlu chôdze, kondície a chuti 
  • Občerstvenie: Salaš Kľak

Legenda k náročnosti trasy

Na váš podnet k problematike vhodnosti trasy pre deti, som sa pokúsila vytvoriť akúsi škálu náročnosti. Nechcem kategorizovať turistické ciele podľa vekových kategórií, pretože každé dieťa je jedinečné a je potrebné sa na výber trasy pozerať holisticky s ohľadom na jeho kondíciu, všeobecnú zdatnosť, aktuálny zdravotný stav a potreby či len vlastný názor. Zdieľam s vami naše prešliapané trasy s dôrazom na popísanie terénu, náročnosti trasy či možností odpočinku aby ste si mohli nájsť to SVOJE, čo vašej rodine vyhovuje. No pre lepšiu orientáciu odteraz nájdete pri každej inšpirácii aj level náročnosti, ktorý bližšie popisujem nižšie.

  • ? – turistika s maximálnym prevýšením do 250m, len miernym stúpaním a nenáročným terénom, do 3h
  • ?? – turistika s prevýšením 250-400m, s výraznejším stúpaním v nenáročnom teréne, do 4h
  • ??? – turistika s prevýšením 400-750m s náročnejšími úsekmi po stránke stúpania, kvality terénu prípadne jeho nenáročných technických častí, do 6h
  • ???? – turistika s prevýšením 750-900m, výrazným stúpaním aj dĺžkou trasy, do 8h
  • ????? – náročná celodenná turistika s prevýšením vyšším ako 900m, s výrazným stúpaním a dĺžkou trasy v náročnom teréne s možnými technickými úsekmi

Nezabúdajte na poistenie na hory

V Hikemates myslíme aj na outdoorových rodičov. Výhodné členstvo s komplexným poistením celej rodiny, zľavami na ubytovanie do výšky až 50% a množstvom ďalších benefitov, u nás vybavíte online a bez zbytočných starostí. Prvé dve deti do veku 15 rokov majú členstvo zdarma!! Chcem výhodné členstvo pre celú rodinu!

Som len obyčajná mama, no ak vás naše malé „expedície“ bavia či inšpirujú, rada sa s vami o naše spoločné zážitky podelím a pribalím k nim niekoľko overených baby-friendly tipov. A ak sa chcete o nás dozvedieť viac, vezmem vás na malú exkurziu do nášho života, viac tu.

Poteš seba alebo svojich blízkych Hikemates magazínom. Druhým vydaním, ťa chceme inšpirovať, aby si svoje turistické topánky nevešal na klinec, ale vydal sa do hôr aj v zime. Chcem Hikemates magazín!

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *