7 inšpirujúcich zákutí Malej Fatry

Pevne si zaviažte šnúrky a poďte s deťmi oproti dobrodružstvu. Turistický raj zvaný Malá Fatra, v sebe ukrýva úzke kaňony s rebríkmi a vodopádmi zurčiaceho potoka i rozsiahle trávnaté polia, z ktorých sa ozývajú zvonce pasúcich sa oviec až k skalnatým vrcholkom majestátnych Rozsutcov. V tomto článku nájdete hneď niekoľko inšpirujúcich zákutí Krivánskej Malej Fatry, ku ktorým vás dovedie turistické značenie a možno aj naše odšliapané skúsenosti.

Náučný chodník k Šútovskému vodopádu ?

Jeden z najvyšších vodopádov na Slovensku je priam magickým miestom nielen pre rodiny s deťmi, ale práve deti dokonale odhadnú jeho skrytý potenciál. Cestu k nemu lemujú drobné kaskády a pereje Šútovského potoka a divoko rastúce, machom porastené stromy dotvárajú malebnú scenériu doliny.

Náučný chodník kopírujúci modré turistické značenie vedie z obce Šútovo spočiatku asfaltovou cestou, ktorá sa od chaty Vodopád mení na kamenistú s miernym stúpaním. Počas príjemnej prechádzky sa môžete taktiež bližšie zoznámiť s okolitou faunou a flórou, ktorú opisuje 6 informačných tabúľ. Približne 4 km dlhá trasa vedie k rázcestiu, ktoré vás nasmeruje po “Odbočke k Šútovskému vodopádu“. O niekoľko metrov už môžete obdivovať 38 metrov vysoký Šútovský vodopád (765 m.n.m) v plnej kráse. V jeho bezprostrednej blízkosti sa nachádzajú lavičky a priestor na odpočinok i vybláznenie detí.

Terén nie je vhodný pre kočík, ale s prestávkami v ergonosiči či šatke, ho zvládnu aj najmenší behúni. Aj v horúce letné dni sa na prechádzku dolinou vybavte teplým oblečením, najmä ak nesiete so sebou malých dobrodruhov. V spomínanej chate Vodopád sa môžete občerstviť, prípadne si môžete oddýchnuť pri Kraľovanskom jazere, ktoré vzniklo v bývalom lome.

  • Východiskový bod: Obec Šútovo
  • Celková dĺžka trasy: 8,6 km
  • Stúpanie a klesanie: 315 m
  • Celkový čas na trase: 2,20 hod., s deťmi 4 – XY hod. v závislosti od štýlu chôdze, kondície a chuti ?
  • Občerstvenie: Chata Vodopád

Chleb cez Mojžišove pramene ?????

Modré turistické značenie z obce Šútovo vás prevedie prekrásnou dolinou a zároveň ponúkne neokúkanú trasu na Chleb. Výstup cez Mojžišove pramene je menej vyhľadávaný, čo významne prispieva k jeho atraktivite. Zažijete tu neuveriteľný pokoj a ticho v lone prírody s jedinečným výhľadom na Stoh a okolité vrcholky Malej Fatry.

Rázcestník pred Šútovským vodopádom navádza k strmému výstupu cez les. Svojou dĺžkou ide o pomerne náročnú trasu s prudkým nástupom v šmykľavom teréne. Tento level turistiky môžem odporúčať rodinám so staršími deťmi, ktorým nevadí šliapanie do kopcov a sú v horách všeobecne zdatnejšie a vytrvalejšie. K výstupu s turistickým nosičom si pribaľte paličky, ktoré rýchlejšie zjedia výškové metre a zároveň podoprú v blate či lístí. Cez Mojžišove pramene prejdete na Kopiská a na chatu pod Chlebom, prípadne cez sedlo za Hromovým až na vrchol Chlebu (1645 m.n.m).

Ide o menej frekventovanú, pokojnú a ohromne výhľadovú cestu na vrchol. Pomerne náročná trasa je vhodná pre kondične zdatnejšie deti, prípadne deti nosené v turistickom nosiči. Až na strmý výstup z doliny k Mojžišovým prameňom, môžete nechať najmenšie deti vybehať v doline a následne v okolí prameňov. Nasleduje stúpanie a dlhý prekrásny traverz, ktorý vás dovedie cez sedlo za Hromovým na vrchol, prípadne si trasu skrátite cestou priamo k chate pod Chlebom. Z chaty je už možné zostúpiť po „klasickej“ zelenej značke späť do Šútova a tým si vyrobíte šťavnatý celodenný okruh.

  • Východiskový bod: Obec Šútovo
  • Celková dĺžka trasy: 18,3 km
  • Stúpanie a klesanie: 1267 m
  • Celkový čas na trase: 7,15 hod., s deťmi 9 – XY hod. v závislosti od štýlu chôdze, kondície a chuti ?
  • Občerstvenie: Chata Vodopád, Chata pod Chlebom

Neznáme Baraniarky ???

Baraniarky a Kraviarske sú dokonalé vrcholy pre myšlienkový zen. Atmosféru, ktorú nasajete na týchto miestach nemožno porovnávať so zážitkom Kriváňa či Chlebu. Neobjavené lesy Baraniarok (1270 m) predstavujú destináciu absolútneho pokoja a jej neokúkané výhľady vás jednoducho dostanú.

Turistiku k vrcholu môžete začať v Starom dvore, odkiaľ vás povedie modrou značkou vyfarbený chodník. Spočiatku trasa s nenáročným stúpaním vedie už tradične blatistým terénom až do sedla Príslop (916m). Pohľad na Rozsutce, Stoh i Poludňový Grúň je z tohto sedielka luxusným zážitkom a aj v prípade menej zdatných detičiek či nedostatku času dokonale nasýti každú turistickú dušu. Z tohto bodu môžete pokračovať žltou značkou na vrch Sokolie alebo pokračujete modrým značením prudko do lesa. Serpentíny čiastočne pošetria detské nôžky, ale obvykle pre kopy lístia, blata či snehu kráčate pomerne šmykľavým chodníkom. S paličkami a dávkou sebazapretia to však hravo zvládnu aj menšie deti či rodičia s nosičom. Na vrchole vás budú čakať opäť dychberúce výhľady na celý hrebeň Krivánskej Malej Fatry od Rozsutcov, cez Stoh, Poludňový Grúň, Chleb, Veľký a Malý Kriváň až po Stratenec.

Je možné, že sa vám vôbec nebude chcieť opustiť toto miesto a zostúpiť. Ak by ste sa chceli ešte prejsť, modré značenie vás úzkym hrebienkom prevedie na obdobne výnimočné miesta. Výstup na Žitné (1 265 m) obnáša aj úsek, ktorý prekonáte za pomoci retiazky a drevenej lávky. Nasleduje zošup niekoľko metrov a opäť stúpanie na Kraviarske (1 361 m), z ktorého si vychutnáte znovu len unikátne výhľady. Tu môžete zostúpiť do Starej doliny prípadne pokračovať cez sedlo za Kraviarskym a Chrapáky do Snílovského sedla a Chleb, no to už je pomerne náročná celodenná turistika pre zdatné behajúce deti.

  • Východiskový bod: Starý dvor
  • Celková dĺžka trasy: 5,8 km
  • Stúpanie a klesanie: 654 m
  • Celkový čas na trase: 4 hod., s deťmi 5 – XY hod. v závislosti od štýlu chôdze, kondície a chuti ?
  • Občerstvenie: Koliba Starý dvor

Zbojníckym chodníkom na Sokolie ???

Turistika na Veľký a Malý Rozsutec patrí určite k povinným zážitkom Malej Fatry, ale ja milované dominanty oveľa radšej obdivujem z menej známych vrcholov. Skalný masív zvaný Sokolie (1171 m) a jeho hrebeň, ktorý sa nachádza neďaleko Terchovej, ponúka neuveriteľné výhľady. Z úzkeho kaňonu Tiesňavy vedie turisticky veľmi atraktívny, Zbojnícky chodník. Výstup je síce pomerne strmý, avšak početnými vyhliadkami približuje unikátne prírodné scenérie tvorené skalnými vežami a kazateľnicami. Prudké stúpanie príjemne rozkladajú schodíky a detskú pozornosť určite rozptýlia aj nenáročné stúpačky, retiazky či rebrík, ktorým prekonáte časť skalnatých úsekov. Môžete tu kráčať popod skalný previs a obzrieť malé jaskyne a fantastické skalné ihly.

Tichý lesný chodník vás dovedie k terasám s ľahko zamilovateľnými výhľadmi na Rozsutec aj trávnatú pyramídu Stohu. Môžete obdivovať známe vrcholy Malej Fatry ako Poludňový Grúň, Hromové či protiľahlé Boboty a pod nohami sa vám bude pretŕčať prekrásna tiesňava Vrátnej doliny. Ak sa na toto miesto vyberiete na jeseň, môžete tu okrem iného zažiť plnotučné inverzné stavy. ?

Trasa je nenáročná a zvládnete ju s turistom v batohu aj staršími behajúcimi deťmi. V prípade, že ešte nie ste pripravení či dostatočne motivovaní na svižnejšie stúpanie, turistika na Sokolie ponúka i variantu jednoduchšieho výstupu lesným chodníkom zo sedla Príslop alebo priamo zo Starého dvora.

  • Východiskový bod: Tiesňavy
  • Celková dĺžka trasy: 7,1 km
  • Stúpanie a klesanie: 661 m / 626 m
  • Celkový čas na trase: 3,40 hod., s deťmi 5 – XY hod. v závislosti od štýlu chôdze, kondície a chuti ?
  • Občerstvenie: Jánošíkova Koliba

Jánošíkové diery ???

Prekonávanie lávok a rebríkov ponad kaskády potoka v úzkej skalnatej rokline, je výzvou k dobrodružstvu. Jánošíkové diery sa v poslednom období stali jednou z najvyhľadávanejších lokalít aj rodinami s deťmi. Nepochybne máme dočinenia s výnimočným miestom a exkluzívnym zážitkom, avšak pri plánovaní turistiky opatrne zvážte kondíciu a výstroj najmenších turistov ako i rodičov samotných.

Pre rodiny s menšími deťmi môžem odporúčať okruh Novými a nenáročnými Dolnými dierami. Pri prechode Novými dierami spoločne zdoláte niekoľko mostíkov a vodopádov za pomoci kovových rebríkov. Následne začnete stúpať lesom k bodu s výhľadom do doliny a príjemný chodník vás dovedie k rázcestiu Podžiar (715m). Tu si môžete odpočinúť na lúke a podporiť miestny salaš zakúpením tradičných produktov. V prípade núdze môžete z tohto miesta zostúpiť do Štefanovej. Modrou vyfarbená zostupová trasa Dolnými dierami vedie pozdĺž potoka a čaká tu na vás ešte pár mostíkov, no ide o pomerne nenáročný chodník. Napriek tomu nepodceňujte zdatnosť a spomínanú výstroj detí. Mokré schodíky a lávky ako i samotné machom prerastené skaly sú šmykľavé a obzvlášť v zimných mesiacoch. Trasa vás dovedie späť k rázcestníku Ostrvné (640m).

  • Východiskový bod: Biely Potok
  • Celková dĺžka trasy: 5 km
  • Stúpanie a klesanie: 200 m
  • Celkový čas na trase: 2 hod., s deťmi 4 – XY hod. v závislosti od štýlu chôdze, kondície a chuti ?
  • Občerstvenie: Jánošíkova Koliba

Vyhliadková veža Bobovec ? ?

Čarovná rozhľadňa na vrchu Bobovec (720 m) predstavuje príjemný rodinný výlet neďaleko Starej Bystrice. Výrazný vrchol je viditeľný aj od známeho Slovenského orloja z Rínku sv. Michala, odkiaľ vedie k rozhľadni žltou farbou značený turistický chodník. Pripojiť sa naň môžete taktiež pri smerovníku Slezákovci, kaplnka, kde je aj možnosť parkovania auta. Nenáročný výstup z tohto bodu trvá približne 50 minút a kráčať budete spočiatku asfaltovou cestou, z ktorej sa drevenou lávkou odkloníte vpravo do lesa na svižnejšie serpentíny. Trasa je vhodná aj pre rodiny s najmenšími deťmi. Adamko sa na rozhľadňu síce odniesol v egonosiči, no z rozhľadne to už bravúrne zvládol po vlastných.

Jedinečná rozhľadňa vybudovaná z tradičného kameňa a dreva je vysoká 16m a uchváti vás výhľadom na vrcholky Malej Fatry až po Veľkú Raču či dokonca na Lysú horu. Pokiaľ by ste chceli zažiť jej atmosféru po západe slnka, má aj nočné osvetlenie, ktoré je zabezpečované malou veternou a fotovoltaickou elektrárňou. Rozhľadňa je unikátna aj pre vystavené umelecké diela v podobe kovaných anjelov, ktorých tvorcom bol samotný projektant rozhľadne, Arch. Stanislav Mikovčák. V bezprostrednej blízkosti rozhľadne je vytvorené posedenie pre príjemný odpočinok a pokiaľ by ste si chceli prechádzku predĺžiť žltým značením si môžete urobiť celkom slušný okruh.

  • Východiskový bod: Slezákovci, kaplnka
  • Celková dĺžka trasy: 3,2 km
  • Stúpanie a klesanie: 233 m
  • Celkový čas na trase: 1,15 hod., s deťmi 1,5 – XY hod. v závislosti od štýlu chôdze, kondície a chuti ?
  • Občerstvenie: Reštaurácia Bobovec

Chata na Kľačianskej Magure ???

Zážitok Chaty na Kľačianskej Magure (1115 m) sa ľahko stane vašou srdcovkou. Je obľúbenou zastávkou turistov kráčajúcich z hrebeňa a cestou z práce mnohých Turčanov. Možno je to scenériou, možno bezkonkurenčnými šiškami a priateľskou atmosférou, no aj pre nás sa stala druhým domovom. Síce sa odkláňa od hlavného hrebeňa, jej rodinnú atmosféru a široké výhľady do malebnej Turčianskej záhradky a na vrcholky Lúčanskej Fatry budete chcieť zažiť znova.

Turistiku k chate si môžete namiešať podľa vlastnej chuti. Najjednoduchšia cesta vedie z obce Turčianske Kľačany po zelenej, pričom výstup vám zaberie približne 1,5-2 hod. Je možné sa na trasu napojiť od futbalového ihriska, kde je aj vytvorené priestranné parkovisko alebo „od mostíka“ na konci obce. Ak máte radi divočinu, môžete si trasu predĺžiť žltým značením z Lipovca cez Panošinu (1021 m) alebo z chaty pokračujte príjemným lesom až na Suchý (1468 m). Okrem turistických chodníkov, Magura ponúka aj veľmi peknú cyklotrasu, ktorej stúpanie prekrásnou jesennou atmosférou a jedinečný výhľad na Suchý ťažko dostanete z hlavy. Trasu z Turčianskych Kľačian si môžete pozrieť aj tu.

Trasa zelenej značky je zaujímavá prírodnými scenériami a jej náročnosť je strategicky rozložená tak, aby ste ju zvládli s nosičom aj staršími deťmi. Lesný chodník vedie miernym stúpaním, ktoré miestami striedajú náročnejšie úseky. Niektoré prudké stúpania je možné obísť serpentínami v lese a taktiež tu nájdete mnohé príjemné odpočinkové miesta. Na trase sa nachádza posedenie pri prameni aj hojdačka na strome. Pred chatou je priestranná terasa, z ktorej môžete po západe slnka pozorovať vysvietenú dolinu a neďaleko chaty je lúka ako stvorená pre piknik na deke. Každoročne sa tu pod záštitou KST pália Jánske ohne a taktiež tu môžete zažiť úžasné fašiangové a mikulášske výstupy.

  • Východiskový bod: Turčianske Kľačany
  • Celková dĺžka trasy: 9 km
  • Stúpanie a klesanie: 745 m
  • Celkový čas na trase: 3,40 hod., s deťmi 5 – XY hod. v závislosti od štýlu chôdze, kondície a chuti ?
  • Občerstvenie: Chata pod Kľačianskou Magurou

Legenda k náročnosti trasy

Na váš podnet k problematike vhodnosti trasy pre deti, som sa pokúsila vytvoriť akúsi škálu náročnosti. Nechcem kategorizovať turistické ciele podľa vekových kategórií, pretože každé dieťa je jedinečné a je potrebné sa na výber trasy pozerať holisticky s ohľadom na jeho kondíciu, všeobecnú zdatnosť, aktuálny zdravotný stav a potreby či len vlastný názor. Zdieľam s vami naše prešliapané trasy s dôrazom na popísanie terénu, náročnosti trasy či možností odpočinku aby ste si mohli nájsť to SVOJE, čo vašej rodine vyhovuje. No pre lepšiu orientáciu odteraz nájdete pri každej inšpirácii aj level náročnosti, ktorý bližšie popisujem nižšie.

  • ? – turistika s maximálnym prevýšením do 250m, len miernym stúpaním a nenáročným terénom, do 3h
  • ?? – turistika s prevýšením 250-400m, s výraznejším stúpaním v nenáročnom teréne, do 4h
  • ??? – turistika s prevýšením 400-750m s náročnejšími úsekmi po stránke stúpania, kvality terénu prípadne jeho nenáročných technických častí, do 6h
  • ???? – turistika s prevýšením 750-900m, výrazným stúpaním aj dĺžkou trasy, do 8h
  • ????? – náročná celodenná turistika s prevýšením vyšším ako 900m, s výrazným stúpaním a dĺžkou trasy v náročnom teréne s možnými technickými úsekmi

Nezabúdajte na poistenie na hory

V Hikemates myslíme aj na outdoorových rodičov. Výhodné členstvo s komplexným poistením celej rodiny, zľavami na ubytovanie do výšky až 50% a množstvom ďalších benefitov, u nás vybavíte online a bez zbytočných starostí. Prvé dve deti do veku 15 rokov majú členstvo zdarma!! Chcem výhodné členstvo pre celú rodinu!

Som len obyčajná mama, no ak vás naše malé „expedície“ bavia či inšpirujú, rada sa s vami o naše spoločné zážitky podelím a pribalím k nim niekoľko overených baby-friendly tipov. A ak sa chcete o nás dozvedieť viac, vezmem vás na malú exkurziu do nášho života, viac tu.

Poteš seba alebo svojich blízkych Hikemates magazínom. Druhým vydaním, ťa chceme inšpirovať, aby si svoje turistické topánky nevešal na klinec, ale vydal sa do hôr aj v zime. Chcem Hikemates magazín!

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *