TOP expedície s deťmi – časť prvá

Rada sa inšpirujem neznámym miestom, ktoré je testované vlastnými nohami detí. Keď spolu zdieľame zážitky z rôznych kútov krajiny, je to akoby sme sa delili o svoje overené rodinné expedície. A tak sa píše zoznam neprebádaných zákutí aj pre naše spoločné dobrodružstvá. V tomto článku vám priblížim niekoľko skvelých vstupov do prírody s neobmedzeným časom užívania.

Divoká príroda Haluzickej tiesňavy

Malebná dedina Haluzice v sebe ukrýva nádhernú tiesňavu na okraji Bielych Karpát. Vidieť ako si príroda razí cestu v neustále sa rozrastajúcej rokline je určite unikátnym zážitkom.

Kaňon vytvorený činnosťou Haluzického potoka je dnes dlhý približne jeden kilometer, široký asi 200 m a hlboký 50 m. Pri pohľade na hrádze obrastené machom a brečtanom vytvorené divoké kulisy tiesňavy, nadobudnete dojem nespútaného tropického pralesa. Ak sa tu zatúlate na Jar, náučný lesnícky chodník vás prevedie schodíkmi a lávkami okolo početných vodopádov Haluzického potoka. Je to akoby ste vkročili do skrine a ocitli sa v inom svete, no i napriek kurióznemu charakteru tiesňavy, tu nestretnete avatara a úspešne sa vyhnete aj davu turistov.

Haluzický kostolík a rozhľadňa Hájnica

Ak prichádzate autom, môžete ho zaparkovať na priestrannom parkovisku pri obecnom úrade a odtiaľ sa značeným chodníkom prejsť k zvonici a pôsobivej zrúcanine románskeho kostolíka z 13. storočia. Jeho romantické prostredie je vyhľadávaným zátiším na fotografiách mladomanželov. Od kostolíka vedie chodník priamo k Haluzickej tiesňave a celý okruh vám zaberie približne hodinu chôdze.

Napokon si môžete pozrieť Haluzický kostolík aj z výšky neďalekej rozhľadne vrchu Hájnica. Dovedie vás k nej zelená turistická značka miestami strmším stúpaním, ale jej výhľady aj na prekrásny hrad Beckov rozhodne stoja za tú krátku chvíľu námahy. Od spomínaného parkoviska je to len 20 minút k miestu ako stvorenému na opekanie, prípadne i dobrodružnú bivakovačku.

Súľovské skaly a Lietavský hrad

Turistika s deťmi na Súľovské skaly má nádych adrenalínového zážitku. Okružný náučný chodník so 17 informačnými panelmi vám predstaví neuveriteľné pohľady zo skál tzv. Slovenských Dolomitov. Miestami sú bralá veľmi strmé a chodník vedie aj rebríkmi a skalami s úchytmi. Túra je vhodná pre zdatnejšie deti, no s nosičom pohodlne prejdete aj technické úseky trasy až na zrúcaninu Súľovského hradu. Na samotný vrchol zrúcaniny však s nosičom neprejdete, pretože vám bude brániť úzke skalné okno. My sme sa v tomto bode na pár minút rozdelili a neskôr sme si spoločne vychutnali piknik na lúke pod bralami. Okrem zrúcaniny sa v pohorí nachádza aj jaskyňa Šarkania diera a Hlbocký vodopád. Viac o našej výhľadovej hrebeňovke Súľovských skál sa dočítate aj tu.

Turistiku v Suľovských skalách si môžete spestriť aj návštevou neďalekého Lietavského hradu. Vedie k nej modrá turistická značka z Roháčskeho sedla, prípadne ak nemáte času nazvyš, môžete sa prejsť po modrej značke z Majera. Trasu nájdete aj tu. My sme zaparkovali auto v Lietavskej Svinnej a prešli sa zeleno-modrou značkou lúkami až k zrúcanine. Z hradu sa ponúkajú malebné výhľady a jeho súčasťou je aj expozícia histórie hradu. Je to v celku pohodová prechádzka, ktorá vám s najmenším behúňom zaberie približne 45 min.

Okruh Manínskou tiesňavou

Prechádzka Manínskou tiesňavou mi pripomína návštevu galérie, v ktorej ma obklopujú mohutné steny, bizarné skalné sochy a obrazy unikátnej scenérie. Vytvoril ju Manínsky potok, ktorý rozdelil skalné bralo na dve nádherné dominanty Považskej Bystrice – Veľký a Malý Manín.

Národná prírodná rezervácia v Strážovských vrchoch je vôbec najužším kaňonom na Slovensku a ukrýva v sebe mnoho zaujímavostí. Asi v polovici chôdze cez tiesňavu sa nachádza Rozprávková lúčka pri Skale, kde sú na skalách pripevnené pomníky a pamätné tabule horolezcov, ktorý sa stali obeťami miestnych skál.  Okružná trasa náučného chodníka a turisticky značenej trasy vedie práve Veľkým Manínom, najvyšším vrcholom Súľovských vrchov. Počas turistiky môžete odbočiť k jedinečným prírodným úkazom. Pohľad na Kostolecký dóm alebo „Strechu Slovenska“ vám na prvý pohľad vyrazí dych. Taktiež môžete cestou preskúmať dve jaskyne a skalné okno. Prvá je Jaskyňa pod Černokňažníkom a okrem iného ponúka najlepší pohľad na tiesňavu. Odtiaľ asi najlepšie pochopíte jej rozmery a majestátnosť.

Keď v obci Záskalie vkročíte na zelenou farbou značený chodník bukového lesa ani si nevšimnete ako pozbierate výškové metre. Približne v polovici výstupu narazíte na odpočinkové miesto a kúsok ďalej neprehliadnite odbočku vpravo, ktorá vás dovedie k Partizánskej jaskyni a ak budete mať šťastie, natrafíte v nej aj na spiace netopiere. Cestička k nej je vybavená niekoľkými kovovými úchytmi a jednou reťazou, aby ste nespadli dolu zrázom napravo. Ak cestou z jaskyne budete sledovať vyšľapaný chodník, dovedie vás k skalnému oknu s výhľadom na Kostoleckú tiesňavu. Nad skalným oknom je opäť fascinujúca vyhliadka, ktorá stojí za obzretie. O niekoľko metrov ďalej vás čaká skalná terasa a snáď ten najkrajší pohľad na Malý Manín.

Žltou farbou značené serpentíny vedúce späť do ústia Manínskej tiesňavy, vám ponúknu výhľady na Považskú Bytricu a v závere chodníka budete obchádzať studničku s minerálnym prameňom. Približne 10 km dlhá trasa s prevýšením 595 výškových metrov nie je náročná, ale vrcholová vyhliadková časť pod Veľkým Manínom je mierne exponovaná. Z tohto dôvodu sa vybavte kvalitnou obuvou a paličkami. Okruh zvládnete s turistickým nosičom aj zdatnejšími deťmi, no je nutné byť obozretný na šmykľavých skalách a v strmých zrázoch.

Veľkolepé výhľady z vrchu Špicák

Jedinečný výhľad z vtáčej perspektívy ponúka krásny výhľad na štyri hrady naokolo. Výstup z parkoviska pod hradom Strečno trvá približne trištvrte hodinku lesných chodníkom s ráznejším stúpaním, ale hravo si s ním poradia aj menšie deti. Žltá značka vás približne v polovici výstupu dovedie na krásnu lúku s možnosťou opekania a lavičkou na oddych. Vďaka dokonalej polohe drevenej rozhľadne vo výške 620 m, je pri dobrej viditeľnosti možné spozorovať okrem hradu Strečno i Starý hrad, Budatínsky a Lietavský hrad.

Ak máte viac času, stredoveká dedinka Paseka vyrástla ako „oddychová“ zóna v podhradí hradu Strečno a je ako stvorená pre rodinnú expedíciu. Dobová architektúra malých drevených domčekov so slamenými strechami vám i vašim deťom navodí autentický pocit. Nájdete tu dom stredovekého pekára, rybára, ľudovej liečiteľky a útulne pre pútnikov. Súčasťou dediny je tiež funkčná zvonica a studňa. Neďaleko samotnej dedinky je ohnisko s grilom a studňou plne k dispozícii. Útulný amfiteáter slúži na ukážky remesiel a kultúrne vystúpenia. Drevené ihrisko s motívom hradnej architektúry deťom popustí uzdu fantázie. Viac informácií o dedinke nájdete tu.

Turistika na Starý hrad

Na protiľahlej strane hradu Strečno sa na kopci vypína Starý hrad (475m), ktorý s deťmi určite musíte navštíviť. Vedie k nemu nenáročná trasa z Nezbudskej Lúčky značená červenou farbou. Chodník vedie cez lúky s netradičným výhľadom na hrad Strečno. Miniete prístrešok s možnosťou opekania a popri potoku prídete až k studničke. Tu sa chodník k zrúcanine odpája strmšie vpravo. Priestranná ruina nie je zabezpečená zábradlím a preto je nutné deti nespúšťať z očí, ale opäť sa naskytá možnosť opekania a príjemného odpočinku v krásnom prostredí hradu. Ak chcete na vlastné oči vidieť Domašínsky meander z legendárnych fotiek, nasledujte chodník vyššie. Ak máte stále dosť síl, mohli by ste sa prejsť na Chatu pod Suchým, no je to už náročnejšie stúpanie najmä pre nosiacich rodičov. Viac o turistike s dieťaťom na Chatu pod Suchým sa dočítate tu.

Očarujúca Muránska planina

Jedna z najdivokejších oblastí Slovenska, Muránska planina je medzi rodinami vychýrená najmä lúkou pobehujúcich sysľov. Ponúka však hneď niekoľko krásnych miest, ktoré určite stoja za návštevu.

Neďaleko obce Telgárt, pod Kráľovou hoľou, si môžete urobiť zastávku na káve a zmrzline originálnej kaviarne Depo Café. Z tejto kaviarne, môžete vidieť jedinečnú technickú pamiatku – Chmarošský viadukt. Kamenný železničný most postavený v 30.rokoch minulého storočia, tvorený deviatimi oblúkmi pretína Gregorovu dolinu a je dokonale zasadený do koloritu okolitej prírody. Most je skutočne fotogenickou dominantou a je neprehliadnuteľný na ceste z Telgártu smerom na Vernár.

Skalný útes Poludnica je snáď najkrajšia vyhliadka na planine. Trasa dlhá 7 km je prístupná po značených chodníkoch z obce Muráň. V lokalite Suchý dol nájdete cyklotrasu vedúcu po násype železničky, ktorá kedysi zvážala drevo. A napokon aj náučnú lokalitu Piecky, čo sú početné skalné rímsy a jaskynky v gemerskom nárečí zvané piecky.

Lesnícky skanzen Vydrovo

V malebnom prostredí Vydrovskej doliny neďaleko Čierneho Balogu, vznikol Lesnícky skanzen, ktorý jediným na Slovensku. K skanzenu sa môžete prejsť z obce Čierny Balog tradične po vlastných alebo sa môžete doviezť Čiernohronskou lesnou železnicou. Náučný chodník „lesného času“ vás prostredníctvom neuveriteľných 86 stanovíšť oboznámi s tematikou histórie, súčasnosti ale aj budúcnosti lesníctva. Deti zaujmú mnohé interaktívne stanovištia, zatiaľ čo dospelí môžu obdivovať pôsobivé prírodné diela skupiny umelcov Ekoartu. Pre návštevu skanzenu si rezervujte pokojne celé popoludnie, pretože areál je prepletený viacerými možnosťami trasy.

Turistika k zrúcanine Muránskeho hradu

Takmer v tisícmetrovej výške (935m) na vrchole Cigánka, sa rozprestiera dychberúca rozhľadňa v podobe ruiny Muránskeho hradu. Muránsky hrad je dostupný z obce Muráň po červenej, či od Muránskej Huty po žltej značke a z lokality Veľká lúka, odkiaľ vedie modrá značka. Z Veľkej lúky je túra najkratšia, pretože sa sem s povolenkou môžete vyviezť autom. Ak sa vyberiete zo sedla Javorinka, môžete sa značnú časť trasy prejsť príjemnou dolinou aj s kočíkom až k Veľkej lúke. Na tunajších lúkach si môžete obzrieť nádherné Muránske kone.

V obci Muráň si do batohu pribaľte regionálnu špecialitu, Muránske buchty miestnej pekárne a vyberte sa náučným chodníkom na majestátny Muránsky hrad. Na technicky nenáročnej trase s dĺžkou 4,3km a vyše 550 m prevýšenia vás chodník prevedie prekrásnym lesom doplneným informačnými tabuľami o histórii hradu. Strmé stúpanie vám zaberie približne hodinu neľahkého šliapania. Tesne pod hradom narazíte na turistickú chatu Zámok, kde si môžete pri občerstvení odpočinúť, prípadne si opekať a prenocovať.

Ruina Muránskeho hradu je rozľahlá a má vybudované početné vyhliadky na divoké pláne a strechovité vrchy Muránskej planiny. Dovidíte až na bralo Poludnice, do Suchého dolu aj na sysľovisko Biele vody. Návšteva hradu je vhodná najmä pre aktívnejšie deti, ktorým neprekáža šliapanie do kopcov. Ruiny sú zabezpečené zábradliami a rozsiahle trávnaté plochy vo vnútri zrúcaniny predstavujú dokonalé ihrisko, avšak na hrade sa t.č. pracuje a z tohto hľadiska treba byť obozretní.

Nezabúdajte na poistenie na hory

V Hikemates myslíme aj na outdoorových rodičov. Výhodné členstvo s komplexným poistením celej rodiny, zľavami na ubytovanie do výšky až 50% a množstvom ďalších benefitov, u nás vybavíte online a bez zbytočných starostí. Prvé dve deti do veku 15 rokov majú členstvo zdarma!! Chcem výhodné členstvo pre celú rodinu!

Som len obyčajná mama, no ak vás naše malé „expedície“ bavia či inšpirujú, rada sa s vami o naše spoločné zážitky podelím a pribalím k nim niekoľko overených baby-friendly tipov. A ak sa chcete o nás dozvedieť viac, vezmem vás na malú exkurziu do nášho života, viac tu.

Poteš seba alebo svojich blízkych Hikemates magazínom. Druhým vydaním, ťa chceme inšpirovať, aby si svoje turistické topánky nevešal na klinec, ale vydal sa do hôr aj v zime. Chcem Hikemates magazín!

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *